Ο κουτσός Άγγελος-Αλέξης Πανσέληνος (Review)

Την νύχτα την ξελογιάστρα

Κοιτώντας τ’αστρα

Δεν θα κοιμάμαι.

Μονάχα αυτό θα θυμάμαι…Adios!

Δίχως κιθάρα και μπάντζο,

Σβήνει ένα ωραίο ρομάντζο…Adios!!

Ένα νουάρ μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα χρόνια της Κατοχής και μάλιστα ζωντανεύει η κατοχική Αθήνα μέσα από τη γραφή του Κυρίου Πανσέληνου Αλέξη!!

ο κουτσος άγγελος
Αθήνα 1943. Ένας ντετέκτιβ, ελληνοαμερικανός, βρίσκεται εδώ και λίγα χρόνια στην Ελλάδα, κυνηγημένος από τους εχθρούς του. Φυτοζωεί με το επάγγελμά του και ενώ ο πόλεμος διαλύει τις τελευταίες του ελπίδες, κάποιος τού αναθέτει την προστασία ενός κοντραμπασίστα της όπερας. Προστασία από τι; Από τον σύζυγο της ερωμένης του, που είναι ο καλύτερός του φίλος; Από τον Γερμανό αρχιμουσικό που ανεβάζει μες στην Κατοχή τον “Χρυσό του Ρήνου” στην Λυρική; Τι ρόλο παίζει η πρώην γραμματέας του ντετέκτιβ, η Βάντα η εβραιοπούλα, που κρύβει την καταγωγή της παντρεμένη μ’ έναν μαυραγορίτη; Τι ρόλο παίζει ο Μιμάρας, ο αλλήθωρος πρώην εκτελωνιστής, και η σκληρόκαρδη Στελλίτσα, η πόρνη της Τρούμπας; Τι μπορεί να σημαίνει η επίσκεψη στον μικρό κήπο του γέρου ποιητή, στην αρχή της οδού Ασκληπιού, για έναν άνθρωπο σαν τον ντετέκτιβ, που αγνοεί ακόμα και την ύπαρξή του; Ποια ανεξήγητη γοητεία ασκεί η Κατάρα του Έρωτα απ’ τον νάνο Άλμπεριχ, στον “Χρυσό του Ρήνου”, επάνω σ’ έναν άνθρωπο που δεν έχει κλίση στη μουσική; Και τι είναι αυτή η ανεξήγητη γοητεία του πάνω σε όλες τις γυναίκες της ιστορίας; Και τελικά, ποιος είναι ο μυστηριώδης πελάτης, που εκτός από την βροχή τις χρυσές λίρες με τις οποίες τον αμείβει, τον προικίζει και με δυνάμεις υπερφυσικές για να διευκολύνει την αποστολή του; Και ποια η μυστηριώδης Ισμήνη, η μαυροφορεμένη “επισκέπτρια” του ήρωα, που επιμένει με φορτικότητα να τον “αναστήσει εκ νεκρών” ερωτικά;

Η επιλογή του συγγραφέα να δώσει στον ήρωά του την ιδιότητα του ντετέκτιβ δεν πρέπει να παρασύρει τον αναγνώστη στο συμπέρασμα ότι θα διαβάσει μια αστυνομική ή κατασκοπευτική ιστορία. H δουλειά που αναλαμβάνει ο «Κουτσός Αγγελος» δεν είναι διαλεύκανση κάποιου μυστηρίου.

Δεν θα πώ κάτι άλλο…Η συνέχεια επί των σελίδων…
Ένα μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 2002 , το έχω διαβάσει 2 φορές και πάντα είναι σαν να το διαβάζω για πρώτη φορά…ο συγγραφές έχει τη μοναδική ικανότητα να παντρεύει το φανταστικό με το πραγματικό ….

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s