Αφιέρωμα στον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν ήταν ο σύγχρονος παραμυθάς μικρών και μεγάλων. Τα βιβλία του έδωσαν μια νέα ματιά στο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας και γνώρισαν σε όλους μας τα Χόμπιτ, κάτι ανθρωπάκια μετρίου αναστήματος με μπόλικη όρεξη και «αχαλίνωτο» χαρακτήρα, που κλήθηκαν να σώσουν από το σκοτάδι του Σάουρον τη Μέση γη. Άνθρωποι, ξωτικά, νάνοι, χόμπιτ, μάγοι, ορκ και άλλα πολλά πλάσματα πλαισιώνουν τα πονήματα του Τόλκιν και μας ταξιδεύουν σε μέρη πέρα από κάθε φαντασία. 

tolkin

Ο Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν (Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν) ήταν εξέχων και διαπρεπής Άγγλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός, σήμερα ιδιαίτερα γνωστός ως ο συγγραφέας των ακόλουθων έργων φανταστικής λογοτεχνίας: «Χόμπιτ», «Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών» και «Σιλμαρίλλιον».

Από το 1925 ώς το 1945 δίδαξε την αγγλοσαξονική γλώσσα και από το 1945 έως το 1959 δίδαξε αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στις 28 Μαρτίου 1972 στέφθηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ Β΄.

Μετά τον θάνατο του, ο γιος του, Κρίστοφερ Τόλκιν, δημοσίευσε μια σειρά από έργα, βασισμένα στις εκτενείς σημειώσεις και τα αδημοσίευτα χειρόγραφα του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένου του Σιλμαρίλλιον και του Ατελείωτες Ιστορίες. Τα βιβλία αυτά, μαζί με το Χόμπιτ και τον Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, δημιουργούν ένα σώμα παραμυθιών, ποιημάτων, φανταστικών ιστοριών και επινοημένων γλωσσών, που διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο επινόησης του συγγραφέα και ονομάζεται Άρντα (Arda) και τη Μέση Γη (Middle Earth), που βρίσκεται σε αυτήν. Στον κόσμο αυτόν, που θυμίζει τη Μεσαιωνική Ευρώπη, υπάρχει η μαγεία, καθώς και άλλες φυλές πέρα από τους ανθρώπους, και μυθικά πλάσμα όπως ξωτικά και δράκοι. Μεταξύ του 1951 και 1955, ο Τόλκιν χρησιμοποίησε τον όρο legendarium για να αναφερθεί σε όλο το φανταστικό σύμπαν που δημιούργησε μέσα από τα γραπτά του.

fotorcreated21

Αν και υπήρχαν και άλλοι συγγραφείς που έγραψαν έργα φαντασίας πριν από τον Τόλκιν, η μεγάλη επιτυχία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ οδήγησαν σε μια πρωτοφανή αναγέννηση του είδους, καθιστώντας το πολύ δημοφιλές. Αυτό κατέστησε τον Τόλκιν, ευρέως γνωστό, ως τον «πατέρα» της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Ο Τόλκιν έμαθε Λατινικά, Γαλλικά και Γερμανικά από τη μητέρα του, και όσο βρισκόταν στο σχολείο έμαθε Μεσαιωνικά Αγγλικά, Αρχαία Αγγλικά, Φινλανδικά, Γοτθικά, Αρχαία Ελληνικά, Ιταλικά, Αρχαία Σκανδιναβικά, Ισπανικά, Ουαλικά και Μεσαιωνικά Ουαλικά. Είχε επίσης γνώση Δανέζικων, Ολλανδικών, Λομβαρδικών, Νορβηγικών, Σέρβικων, Ρώσικων, Σουηδικών και άλλες Αρχαίες και Νέες μορφές Γερμανικών και Σλαβικών γλωσσών, πράγμα που αποδεικνύει το βαθύ του γλωσσολογικό ενδιαφέρον, και κυρίως για τις Γερμανικές γλώσσες.

245-810x406-770x439_c

Κατασκευή γλώσσας
Παράλληλη προς το επάγγελμα του ως φιλόλογος, και κάποιες φορές επισκιάζοντας τη δουλειά του, με αποτέλεσμα η ακαδημαϊκή του παραγωγή να παραμείνει μάλλον ισχνή, ήταν η αγάπη του για την κατασκευή γλωσσών. Οι πιο αναπτυγμένες από τις 7 γλώσσες του, είναι η Κουένια και η Σίνταριν, η ετυμολογική σχέση των οποίων δημιούργησε τον κορμό μεγάλου μέρους του legendarium (του συνόλου δηλαδή, του επινοημένου κόσμου του Τόλκιν). Η γλώσσα και η γραμματική για τον Τόλκιν ήταν θέμα αισθητικής και ευφωνίας, και η Κουένια συγκεκριμένα δημιουργήθηκε με βασικό κριτήριο την φωνητική αισθητική. Δημιουργήθηκε ως τα «Λατινικά της γλώσσας των Ξωτικών», και φωνολογικά βασίστηκε στα Λατινικά, με στοιχεία Φινλανδικά, Ουαλικά, Αγγλικά και Αρχαία Ελληνικά. Μία αξιοσημείωτη προσθήκη ήρθε προς το τέλος του 1945 με τα Αντουναϊκά ή Νουμενόριαν, μια γλώσσα με «ελαφρύ Σημιτικό άρωμα», συνδεδεμένη με τον μύθο του Τόλκιν για την Ατλαντίδα, την οποία, σύμφωνα με το The Notion Club Papers (μία ανολοκλήρωτη νουβέλα του Τόλκιν), συνδέει ευθέως με τις ιδέες του περί ανικανότητας να «κληρονομηθεί» η γλώσσα, και μέσω της «Δεύτερης Εποχής» και την ιστορία του Εαρέντιλ, στερεώθηκε σε καλές βάσεις στο legendarium, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο έναν σύνδεσμο μεταξύ του 20ου αιώνα του «πραγματικού κόσμου» και του θρυλικού παρελθόντος της Μέσης-Γης.

Η δημοτικότητα των βιβλίων του Τόλκιν είχε μια μικρή αλλά διαρκή επίδραση στη χρήση της γλώσσας στη λογοτεχνία φαντασίας συγκεκριμένα, αλλά και σε κανονικά λεξικά, τα οποία σήμερα συχνά αποδέχονται την ιδιοσυγκρασία της ορθογραφίας των λέξεων dwarves και dwarvish (μαζί με τα dwarfs και dwarfish), που είχαν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα πριν τα μέσα του 19ου αιώνα (στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Τόλκιν, αν ο πληθυντικός των Αρχαίων Αγγλικών είχε επιβιώσει, θα ήταν dwarrows ή dwerrows).

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και διαβάζονται ακόμα και σήμερα. Στην Ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα εξής:

 • Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών-Η συντροφιά του Δαχτυλιδιού (εκδόσεις Κέδρος 2002)
 • Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών-Οι δύο Πύργοι (εκδόσεις Κέδρος 2002)
 • Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών-Η επιστροφή του βασιλιά (εκδόσεις Κέδρος 2002)
 • Σιλμαρίλλιον (εκδόσεις Αίολος 1996)
 • Χόμπιτ (εκδόσεις Κέδρος 2012)
 • Ατέλειωτες ιστορίες (εκδόσεις Αίολος 2000)
 • Τα παιδιά του Χόυριν (εκδόσεις Αίολος)
 • Ροβεράντομ (εκδόσεις Αίολος)
 • Το φύλλο και το δέντρο-Ιστορίες για νεράϊδες…. και άλλα (εκδόσεις Αίολος)
 • Ο σιδεράς του Μεγάλου Δασοχωρίου (εκδόσεις Αίολος)
 • Ο θρύλος του Ζίγκουρντ και της Γκούντρουν (εκδόσεις Αίολος)
 • Ο Γεωργός ο Γίλης απ’ το Χαμ (εκδόσεις Αίολος)
 • Ο αγρότης ο Τζάιλς απ’ το χωριό (εκδόσεις Αίολος)
 • Γράμματα από τον Άϊ Βασίλη (εκδόσεις Αίολος)
 • Ποιήματα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (εκδόσεις Αίολος 2001)
 • Οι επιστολές του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (εκδόσεις Αίολος 2006)
 • Η ιστορία του Κούλερβο (εκδόσεις Κέδρος 2017)

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πληροφορίες από Wikipedia

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s