Little Free Library…

Η εταιρεία Little Free Library είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στόχο έχει να εμπνεύσει την αγάπη για ανάγνωση και να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα ενισχύοντας τις ανταλλαγές βιβλίων σε γειτονιές σε όλο τον κόσμο. Η έδρα της είναι στο Hudson του Wisconsin στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν περισσότερες από 50.000 εγγεγραμμένες Little Free Libraries παγκοσμίως, σε όλες τις 50 πολιτείες της Αμερικής αλλά και σε 70 χώρες. Μέσα από αυτές, εκατομμύρια βιβλία ανταλλάσσονται κάθε χρόνο με στόχο την αύξηση της πρόσβασης σε βιβλία για όλες τις ηλικίες αλλά και ιδιοσυγκρασίες ανθρώπων.

Original-2_transparent
Η πρώτη Little Free Library

Η πρώτη Little Free Library κατασκευάστηκε το 2009 από τον Todd Bol στο Hudson του Wisconsin. Τοποθέτησε ένα ξύλινο πλαίσιο σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που θύμιζε σχολικό κτίριο σε ένα σημείο της αυλής του και το γέμισε με βιβλία ως φόρο τιμής στη μητέρα του, η οποία ήταν δασκάλα και λάτρης των βιβλίων. Ο Bol μοιράστηκε την ιδέα του με τον συνεργάτη του, Rick Brooks, η ιδέα εξαπλώθηκε γρήγορα και σύντομα έκανε παγκόσμια αίσθηση. Η Little Free Library άνοιξε επίσημα τις πόρτες της τον Μάϊο του 2012 και η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των Η.Π.Α. τη χαρακτήρισε ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό τον ίδιο χρόνο.

Library 1

Ως πρωταρχικό στόχο είχαν τη δημιουργία 2.150 τέτοιων Μικρών Βιβλιοθηκών (Little Library), αριθμός που θα ξεπερνούσε τις δημόσιες βιβλιοθήκες που χρηματοδότησε ο Andrew Carnegie. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 ήταν εγγεγραμμένες 50.000 Little Free Libraries παγκοσμίως! Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Little Free Library τιμήθηκε από το National Book Foundation, τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library Congress) και το Library Journal, και με πολλά άλλα για την ιδέα που προωθεί την παιδεία και την φιλαναγνωσία.

division-141

Μια από αυτές τις Μικρές Ελεύθερες Βιβλιοθήκες (όπως θα τις αποκαλούσαμε στα Ελληνικά) αποτελεί την ανταλλαγή βιβλίων μιας γειτονιάς όπου ο καθένας που περνάει από μπροστά της μπορεί να πάρει ένα βιβλίο για να διαβάσει ή να αφήσει ένα βιβλίο για να το βρει κάποιος άλλος. Οι ιδιοκτήτες μιας τέτοιας Μικρής Βιβλιοθήκης, οι επονομαζόμενοι «διαχειριστές», μπορούν να αγοράσουν ένα κουτί βιβλιοθήκης από τη σελίδα Little Free Library, ή μπορούν να δημιουργήσουν μια δικιά τους (αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους) και να εγγραφούν στον οργανισμό. Οι «διαχειριστές» της βιβλιοθήκης λαμβάνουν με την εγγραφή τους την πινακίδα Little Free Library μαζί με έναν επίσημο αριθμό καταχώρησης. Υπάρχουν σε πολλά μεγέθη και σχήματα, από τις πολύ μικρές σε σχήμα μικρού ξύλινου σπιτιού με φωτεινά και χτυπητά χρώματα μέχρι τις πολύ μεγαλύτερες που μπορεί να έχουν και θεματική μορφή (πχ από τον Doctor Who).

little-free-libraries.jpg.560x0_q80_crop-smart

Ενώ η πλειοψηφία των Μικρών Ελεύθερων Βιβλιοθηκών είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανταλλαγή βιβλίων τέτοιας μορφής έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες του κόσμου όπως στον Καναδά, στο Μεξικό, στη Βραζιλία, στην Κολομβία, στη  Ιταλία, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στη Ρωσσία, στην Αρμενία, στο Πακιστάν, στο Κατάρ, στην Γκάνα, στη Νιγηρία, στο Σουδάν, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στο Βιετνάμ, στην Κίνα, στις Φιλιππίνες, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και σε πολλές άλλες.

λήψη

Μια εξαιρετικά όμορφη ιδέα που προάγει την φιλαναγνωσία και δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία να μπορέσουν να διαβάσουν ένα βιβλίο που επιθυμούν. Μακάρι κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα και στην Ελλάδα αυτή η ιδέα και να τη δεχτούμε με τη φροντίδα που αρμόζει σε μια τέτοια περίπτωση.

littlefreelibrary

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s