Placebo-Σαρίτα Χαΐμ (Review)

Σαν ένα ψευδοφάρμακο που δίνεται σε ασθενείς λέγοντας τους πως είναι κανονικό φάρμακο, ενώ στην ουσία τους δίνουν καραμέλες, παρουσιάζεται η σύγχρονη ελληνική οικογένεια, η σύγχρονη ελληνική κοινωνία, στο βιβλίο της Σαρίτα Χαΐμ «Placebo«. Ένα βιβλίο που βάζει στον φωτεινό πίνακα ενός ιατρείου την ακτινογραφία της σύγχρονης εποχής που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, την αμφιβολία του αύριο, των ονείρων που μοιάζουν ανεκπλήρωτα.

Σε αυτή την εποχή υπάρχει και ο Βασίλης, κατά κόσμον Μπίλλυ, ένας νέος 22 ετών με πολλά «γκάζια» και μια αχαλίνωτη δημιουργικότητα. Όπως όλοι οι ανθρωποι της ηλικίας του άλλωστε. Με το χαρτί του πανεπιστημίου στο χέρι, ονειρεύεται ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό για να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει. Μέχρι να καταφέρει να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζονται εργάζεται στην καφετέρια της μητέρας του. Τα βράδια του τα αφιερώνει στην δημιουργία ενός περιοδικού Φανζίν-ένα χειροποίητο έντυπο-με τον τίτλο «Placebo«.

Σε μια πόλη που μοιάζει κουρασμένη από την απρόσωπη εικονική πραγματικότητα και επικοινωνία ο ίδιος ψάχνει την εσωτερική του ισορροπία μέσω της πραγμάτωσης των πνευματικών, ψυχικών και σωματικών δυνατοτήτων του. Δεν θέλει να αφήσει τη ζωή να τον στριμώξει στα καλούπια της και είναι αποφασισμένος να τη ζήσει όπως εκείνος θέλει. Θα τα καταφέρει άραγε ή τα εμπόδια που θα βρει μπροστά του θα τον δυσκολέψουν;

Γύρω του σαν δορυφόροι, αλλά χωρίς να μένουν στο παρασκήνιο, κινούνται συγγενείς και φίλοι. Οι γονείς του Γιάννης και  Άννα, η αδελφή του Μαρίνα, η γιαγιά Ρουθ, η Νίνα και ο Παύλος, η Εύα και ο Τάσος, η κοπέλα του Λίλλη, ο κολλητός του φίλος Αλέκος. Όλοι αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες καταστάσεις που τους οδηγούν σε συγκρούσεις.

Ο πατέρας Γιάννης που επένδυσε σε ένα φυτώριο αλλά οι τριγμοί στην οικονομία τον έφεραν μπροστά σε ένα σφαλιστό λουκέτο και την ψυχολογική του κατάσταση κομμάτια αποξενώνοντας τον από την οικογένεια του, κλείνοντας τον στο καβούκι του, κάνοντας τον ένα ζωντανό φάντασμα. Η μητέρα Άννα που συνεταιρίστηκε με έναν παλιό της φίλο για να μπορέσει να κρατηθεί στα πόδια της η οικογένεια της. Η αδελφή Μαρίνα που είναι στην κρίσιμη ηλικία των πανελληνίων αλλά μέσα της παλεύει με τους δικούς της δαίμονες και χαρακώνεται για να εκτονώσει τον πόνο που της τρώει τα σωθικά. Και όλοι οι υπόλοιποι που συγχρωτίζονται στην καθημερινότητα της οικογένειας αλλά ισορροπούν εξίσου σε ένα τεντωμένο σκοινί που ταλαντεύεται επικίνδυνα.

Μέσα σε όλα αυτά ο Μπίλλυ ενηλικιωνέται με λίγο βίαιο τρόπο και καλείται να πάρει κάποιες αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο τον ίδιο. Τελικά το να είσαι νέος στην σύγχρονη Ελλάδα μοιάζει ασυγχώρητο;

Η Σαρίτα Χαΐμ μας δίνει πολύ τροφή για σκέψη μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της. Με ένα άριστο ψυχογράφημα του κάθε ήρωα της ξεχωριστά ανοίγει εκείνη την πόρτα του μυαλού μας που θα μας κάνει να δούμε τον εαυτό μας μέσα σε κάποιον από αυτούς και θα μας κάνει να ταυτιστούμε απόλυτα μαζί τους. Τα χρόνια που έχουν περάσει έχουν στρέψει πολλούς από εμάς σε ραγδαίες αλλαγές στη ζωή μας, στην ιδιοσυγκρασία μας αλλά και στην ψυχολογία μας. Η οικονομική κρίση, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο εικονικός λαβύρινθος που έχουμε μπει βαθιά μέσα του, απλώνουν τα πλοκάμια τους που μας τυλίγουν τόσο σφιχτά που μας κόβουν την ανάσα, μας αρρωσταίνουν την ψυχή και το σώμα. Το ψευδοφάρμακο που μας δίνουν δημιουργεί την εντύπωση ότι μας  θεραπεύει αλλά στην πραγματικότητα μας αυθυποβάλλει σε μια κατάσταση μη διαφυγής από αυτό που θέλουν να βλέπουν τα μάτια και να ακούν τα αυτιά.

Ένα πολυπρόσωπο βιβλίο που δεν θα μας αφήσει ασυγκίνητους μπροστά σε μια γραφή που θέλει να μας αφυπνίσει, να μας ταρακουνήσει και να μας δώσει να καταλάβουμε ότι τελικά οι καραμέλες που μας δίνουν μόνο γλυκές δεν είναι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s