Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Πηγή…

«Τα βιβλία είναι οι πιο υπέροχοι φίλοι στον κόσμο. Όταν τα γνωρίσετε και τα πιάσετε στα χέρια σας, είναι πάντα έτοιμα να σας δώσουν μερικές ιδέες. Όταν τα αφήνετε κάτω, ποτέ δεν θυμώνουν… Και όταν τα έχετε πάλι στα χέρια σας, φαίνεται να σας εμπλουτίζουν περισσότερο…» και οι Εκδόσεις Πηγή & iWrite μας έχουν νέες κυκλοφορίες βιβλίων.

unnamed (5)Η μήτρα του κακού ΙΙ: Το Συννεφόδεντρο-Margaret Dalkour

Είχε έρθει πια η μεγάλη στιγμή για τον Frank Winders ν’ αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Όσο κι αν είχε κλειδώσει τα βιώματα και τις εμπειρίες του στο υπόγειο του νου του, με την ταμπέλα Συνειδητό Ονείρεμα, εκείνα τώρα έσπρωχναν με βία να βγουν προς τα έξω! Το απόκοσμο τεχνούργημα που είχε παραλάβει με τόσο μυστηριώδη τρόπο, είχε ταξιδέψει μέσα από πολύπλοκες κι εξωτικές χρονικές σήραγγες, με τους πιο παράδοξους κι ανέλπιστους ταχυδρόμους, για να φτάσει στα χέρια του… Ένα δεύτερο γράμμα, θα αποκάλυπτε πώς το ταξίδι του σ’ αυτές τις τρεις παράλληλες πραγματικότητες, όχι μόνο ήταν αληθινό, αλλά αυτή τη φορά το αποδεικτικό εισιτήριο είχε πάνω την ίδια την υπογραφή του! Μια υπογραφή που είχε τοποθετηθεί εκεί απ’ τον ίδιο σχεδόν εκατό χρόνια πριν από τη γέννησή του! Όσο για τον αποστολέα… μερικές φορές, εκ των πραγμάτων, ο ανθρώπινος νους είναι αναγκασμένος να διευρυνθεί και να αποδεχθεί πως αυτό που αποκαλεί ΑΔΥΝΑΤΟ όντως συμβαίνει!

Είναι δυνατόν το μέλλον να διαμορφώνει το παρελθόν; Μπορεί το παρόν να εξελίσσεται ταυτόχρονα και προς τις δύο κατευθύνσεις του Χρόνου; Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας ξεδιπλώνουν σταδιακά μια υπερκόσμια συνωμοσία που στέκεται πάνω και πέρα απ’ την ανθρώπινη διάνοια, καταλύοντας κάθε συμβατή αντίληψη περί υλικής πραγματικότητας! Το «Συννεφόδεντρο» έρχεται να προσφέρει στον αναγνώστη ένα παράθυρο σε άλλα δεδομένα, μετατρέποντάς τον σε ταξιδευτή του νου που τολμά να ακροβατήσει πάνω σε άγνωστα κοσμικά μοτίβα που μόνο η ανθρώπινη υπέρβαση ή η παράνοια -σύμφωνα με τις ισχύουσες κλασσικές απόψεις- μπορούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους.

unnamed (4)

Το «Συννεφόδεντρο» αποτελεί τη συνέχεια του μυθιστορήματος φαντασίας «Η Μήτρα του Κακού».

Η συγγραφέας του Margaret P. Dalkour αγαπά την καλή μουσική, το διάβασμα και τη συγγραφή.

Από παιδί τη μαγνήτιζε η εκδοχή του «τι βρίσκεται πίσω απ’ την κουρτίνα» κι αυτός ήταν ο λόγος που άρχισε να ψάχνει τα πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος. Σήμερα, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πώς το καλύτερο σημείο έναρξης αυτής της αναζήτησης είναι αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος μας ο εαυτός. Κι αυτό επειδή μέσα μας, η έναρξη και η κατάληξη -όση απόσταση κι αν φαίνεται να τις χωρίζει- στο τέλος βρίσκονται πάντα στο ίδιο σημείο.


unnamed (9)Τα διόδια του έρωτα-Γεωργία Σχοιναράκη

Το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα της ποιήτριας, η συλλογή «Τα Διόδια του Έρωτα» αποτελεί ένα μπουκέτο στίχων εμποτισμένων από την ψηλάφηση εννοιών όπως η ευτυχία και ο κύκλος της ζωής, με έντονη τη σκιαγράφηση της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με την κινητήριο δύναμη όλων: τον ερωτικό ρομαντισμό.

Έτσι μάθαινα,
από Άνοιξη σε Άνοιξη να σε αγαπώ…
Πέρα από το χαμόγελο των ημερών σου
και των ημερών μου.
Πέρα από τη φορά των αέναων δειλινών.
Λίγο πιο μακριά από τον χρόνο που λυγούσε.
Λίγο πιο κοντά στο θάνατο που παραμέριζε.

Έτσι έχω μάθει πια να σε αγαπώ,
από τραγούδι σε τραγούδι, από φιλί σε αγκαλιά…
Χωρίς δάκρυα στη λίγωση του φεγγαριού σου…
Χωρίς φωτοβολίδες στον ερχομό σου…
Μα με μονάχα κείνη την ανεκπλήρωτη πεθυμιά
της αιώνιας Άνοιξης!…
Με κείνο το ροδαλό όνειρο
που δε λέει να αλλάξει εποχή!…

unnamed (8)

Η Γεωργία Σχοιναράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και διαμένει. Το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας, το πέρασε με τη γιαγιά της στη γενέτειρά της, αν και μετανάστευσε για κάποια χρόνια με τους γονείς της στη Γερμανία.
Αργότερα επισκέφθηκε ξανά τη Γερμανία, ως φοιτήτρια Ψυχολογίας. Με την επιστροφή της στο νησί ασχολήθηκε με τον τουρισμό. Το 1988 και το 1994 απέκτησε τα δυο της παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Η ανάγκη της για περαιτέρω μόρφωση την οδήγησε στο Ε.Α.Π., όπου φοίτησε στο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Εκεί ανακάλυψε για πρώτη φορά και την αγάπη της για τη λογοτεχνία. Ωστόσο, μονάχα τον Οκτώβριο του 2014 και μετά από παραίνεση ενός φίλου πήρε το θάρρος να αναρτήσει στο Διαδίκτυο κάποια από τα ποιήματά της. Η αποδοχή την εξέπληξε και της έδωσε θάρρος για περαιτέρω ενασχόληση.

Έως τις αρχές του 2018, έχει καταφέρει να συγγράψει πάνω από 700 ποιήματα. Η αγάπη της για τον στίχο δεν στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο είδος ποίησης. Αγαπά τόσο τον λυρισμό και τη ρίμα, όσο την ελεύθερη έκφραση ή ακόμη και την ποιητική πρόζα. Ωστόσο σε όλα τα κείμενά της ανιχνεύεται το κοινό χαρακτηριστικό του ερωτικού ρομαντισμού.
Τα «Διόδια του Έρωτα» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.


unnamed (3)Το κατά Κοραή άγιο φως-Αδαμάντιος Κοραής
Εισαγωγή: Αντώνης Παπαρίζος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Στην παρούσα μελέτη, ο δημοφιλέστερος Έλληνας Διαφωτιστής, Αδαμάντιος Κοραής, καταπιάνεται με τη θαυματοπλασία του “αγίου φωτός” της Ιερουσαλήμ. Συγγράφοντας το έργο του στα 1826, προσδιορίζει με θεολογικά κριτήρια την έννοια του θαύματος, τεκμηριώνει με αξιοθαύμαστο τρόπο το ομιχλώδες ιστορικό της εμφάνισης του “αγίου φωτός”, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις ποικίλες πολιτικές, θρησκειολογικές και ανθρωπολογικές πτυχές του ζητήματος.

Η χώρα μας έχει στις μέρες μας ανάγκη, ενδεχομένως περισσότερο από ποτέ, τον ερχομό ενός νέου Διαφωτισμού. Ίσως γιατί οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες του 19ου αιώνα δεν ευνόησαν την εγκαθίδρυση των όποιων ιδεών εκφράστηκαν εκείνη την εποχή σχετικά με την απόπειρα επαναφοράς του Ορθού Λόγου στη νεοελληνική ιδιοσυγκρασία. Ως εκ τούτου, η επαναφορά ριζοσπαστικών θέσεων και απόψεων εκπροσώπων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στη Δημόσια Σφαίρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ο κατάλληλος πυροκροτητής για αυτόν τον σκοπό. Όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον όπου η εκμετάλλευση της άγνοιας και της ψυχοσυναισθηματικής καθήλωσης των θεοσεβών εντείνεται από “επαγγελματίες” που προέρχονται τόσο από τον χώρο της θρησκείας, όσο και από εκείνον της πολιτικής.

Το κατά Κοραή άγιο φως είναι ένα ανάγνωσμα που απευθύνεται σχεδόν σε κάθε συμπατριώτη μας. Είτε πρόκειται για τους αναγνώστες εκείνους που διαμαρτύρονται για την κρατική θρησκοληψία και την επιρροή της επικρατούσας θρησκείας σε κοσμικά ζητήματα, είτε για ανθρώπους περισσότερο κοντά στη θρησκευτική πίστη, που δεν δέχονται, παρ’ όλα αυτά, να ατιμάζεται η κοσμοθεωρητική τους αντίληψη, μεταχειριζόμενοι ως αφελείς.

unnamed (6)

Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) ήταν Έλληνας γιατρός και φιλόλογος.

Από το 1788  έως  και  το τέλος της ζωής του έζησε στο Παρίσι,  βιώνοντας  από κοντά τα γεγονότα της  Γαλλικής  Επανάστασης,  τα οποία  επηρέασαν καθοριστικά τη σκέψη του. Μέλος της Εταιρείας των Παρατηρητών του Ανθρώπου, μετέφρασε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλα νομικά και πολιτικά κείμενα.

Εξελίχθηκε σε κεντρική μορφή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.  Επηρεασμένος από τις φιλελεύθερες ιδέες του  Ευρωπαϊκού  Διαφωτισμού,  έδωσε μάχη  με τα γραπτά του υπέρ της πνευματικής αναγέννησης της Ελλάδας·  ένα γεγονός  που θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την  ανεξαρτησία  της.  Η διδασκαλία του αποτέλεσε σταθμό στη διαμόρφωση του  μετέπειτα  πνευματικού και πολιτικού στοχασμού του Έθνους. Οι 66 τόμοι βιβλίων που εξέδωσε  προκάλεσαν  τον θαυμασμό των ξένων φιλολόγων και συγχρόνως γαλούχησαν τους νεοέλληνες  με τα νάματα της προγονικής σοφίας.


PigiLogoWeb3

unnamed (3)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s