Τα σπασμένα φτερά της νιότης μου-Μαρία Γαβριελάτου-Εκδόσεις Έξη ( review)

<<Μαζί της νιώθω έτοιμος να σπάσω το φράγμα της μοναξιάς μου, να ζήσω και εγώ,να απολαύσω όσα δικαιούμαι σαν άνθρωπος.>>

<<Ναι Στράτο μου, να το κάνεις, σου χρωστάει η ζωή και είναι καιρός να της ζητήσεις τα δανεικά πίσω και με τόκο μάλιστα.>>

Παραμονή Χριστουγέννων 1920 και το χιόνι είχε αποκλείσει τα περισσότερα χωριά. Αυτή την ευλογημένη ημέρα γεννήθηκε η Ειρήνη. Όμως την ώρα που τα μάτια της αντίκριζαν το φως, η μάνα της ξεψυχούσε. Δυο ορφανά άφησε πίσω της η αδικοχαμένη μάνα, που ο πατέρας, άκαρδος και επιπόλαιος, ένιωθε πως του ήταν βάρος και τα εγκατέλειψε στο ίδρυμα. Η Μοίρα χαμογέλασε στην Ειρήνη οδηγώντας τη στην αγκαλιά μιας στοργικής και πλούσιας οικογένειας, ενώ ο αδελφός της έζησε τη σκληρότητα της απόρριψης και της φτώχειας, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσει…

Η Ειρήνη έζησε παραμυθένια παιδικά χρόνια και σαν μεγάλωσε, γνώρισε τον έρωτα και την αγάπη. Η ζωή, όμως, είναι μικρή και απρόβλεπτη και είχε άλλα σχέδια για αυτήν.

1940. Οι κατακτητές εισβάλλουν στην πατρίδα μας, σπέρνοντας παντού τον τρόμο και γκρεμίζοντας τις ζωές των ανθρώπων που τόλμησαν να ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο. Η Ειρήνη χάνει ό,τι αγαπούσε περισσότερο σε αυτόν τον κόσμο και μέσα σε ένα γερμανικό φορτηγό μεταφέρεται μαζί με άλλους κρατούμενους στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Σε ένα ταξίδι μακρινό με προορισμό το άγνωστο, αναπολεί κάθε στιγμή της ζωής της, ό,τι της χάρισε απλόχερα και ό,τι της στέρησε χωρίς οίκτο…

Τα σταυροδρόμια της Μοίρας, όμως, κάνουν τους ανθρώπους που αγαπιούνται πολύ να ανταμώνουν. Γιατί αν η βαλίτσα της ζωής μείνει γεμάτη με όνειρα, βρίσκεις το θάρρος να ξεπεράσεις ακόμα και τον εαυτό σου, για να αντικρίσεις ξανά εκείνον που αγάπησες πραγματικά.

Παραμονή Χριστουγέννων του 1920 και ο ήρωας μας ο Στράτος ,ένα μικρό παιδί ακόμα  κρατάει στα χέρια του την αδερφή του Ειρήνη, γι’αυτόν πάντα Ειρηνούλα του, η οποία μόλις έχει γεννηθεί. Μια γέννα δύσκολη που έχει σαν αποτέλεσμα να πεθάνει η μάνα του. Ο μόνος άνθρωπος που είχε για να τους φροντίζει και να τους αγαπά. Ο μικρός Στράτος φροντίζει την αδερφή του σαν θησαυρό. Είναι γι’ αυτή μάνα και αδερφός και πατέρας.Αφού ο αληθινός πατέρας το μόνο που έκανε, ήταν να πάρει τα δυο παιδάκια και να τα παρατήσει σε ένα ορφανοτροφείο για να ζήσει τη ζωή του με μια άλλη γυναίκα. Και εκεί, στο ορφανοτροφείο, η ζωή δείχνει για ακόμα μια φορά το σκληρό πρόσωπο της στο μικρό Στράτο. Η Ειρήνη υιοθετείται, θα πάει σε μια οικογένεια που θα γνωρίσει την αγάπη, την φροντίδα την απεριόριστη προστασία. Ο Στράτος θα αναγκαστεί να φύγει και να αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα. Πηγαίνει να μείνει σε έναν συγγενή στην Αθήνα και από τότε αρχίζει ο μεγάλος αγώνα του. Να εκπληρώσει τον όρκο του και να βρει τη Ρηνούλα του κάποια στιγμή,όσα χρόνια και αν περάσουν. Όποιο κόστος και αν πρέπει να πληρώσει. Ο δρόμος έχει μια μόνο κατεύθυνση… Να βρει κάποτε το άλλο του μισό. Το αίμα του. Και έτσι έρχεται  στην Αθήνα μαζί με την Ροζαλία μια γυναίκα που σαν άγγελος από του πουθενά του προσφέρει ασφάλεια και  αγάπη  και μια υπόσχεση ..να είναι πάντα δίπλα του  έστω και αν δεν μένουν μαζί. Στην Αθήνα, κοντά στον θείο του μαθαίνει να ζει μέσα στην σιωπή για να μην πληγώσει κανέναν.

Δουλεύει, προσφέρει και ενηλικιώνεται. Ένα μικρό και πονεμένο παιδί γίνεται άντρας ,έχοντας μέσα στη ψυχή του αγωνίες, πληγές που δεν κλείνουν και προσμονή. Να βρει την αδερφή του. Και όταν η μοίρα τους κάνει και συναντιούνται τυχαία, η αγάπη του για την αδερφή του δεν τον αφήνει να της πει την αλήθεια. Για να μη πληγωθεί. Και περιμένει. Περιμένει τη κατάλληλη στιγμή. Δίπλα της και τόσο μακρυά της…

Και έρχεται ο πόλεμος του 40. Ένας  πόλεμος που πάλι θα τον κάνει να περιμένει να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Ένας αγώνας να επιβιώσουν.Να μείνουν ζωντανοί . Και τη χάνει πάλι. Μέσα στη δίνη του πολέμου, η Ρηνούλα με πολλούς άλλους ανθρώπους μεταφέρεται σε  στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται την αδερφική αγάπη. Την αφοσίωση, την ανιδιοτέλεια και τη δύναμη αυτής της αγάπης. Τη δύναμη που βρίσκει η ψυχή του ανθρώπου για για να επιτευχθεί το ακατόρθωτο. Γραμμένο με απλή και λιτή γραφή , το βιβλίο αυτό δημιουργεί αγωνία και ένταση σε κάθε του σχεδόν σελίδα. Με λέξεις και περιγραφές που μας κάνουν να ζούμε και εμείς οι αναγνώστες κάθε στιγμή του.Είτε τρυφερή είτε σκληρή. Να γινόμαστε ένα με των ήρωα. Έναν ήρωα με μεγάλη ψυχή και δύναμη. Που φτάνει να καταπατά την αξιοπρέπεια του πολλές φορές, φτάνοντας ακόμα και σε σημεία που δύσκολα άνθρωπος φτάνει, προκειμένου να πραγματοποιήσει την υπόσχεση του. Ένα συνεχές σκαμπανέβασμα η ζωή του αλλά και η ζωή των υπολοίπων ηρώων.

Όλα όμως γίνονται για κάποιο λόγο. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα μέσα από το βιβλίο.  Θα έρθουν αντιμέτωποι με τους χειρότερους εφιάλτες τους. Θα κάνουν τα πάντα Ότι απαιτείται προκειμένου να είναι ελεύθεροι σωματικά και ψυχικά.

Ο Στράτος και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις έχει σαν αποτέλεσμα όλοι να κινούνται ανάλογα προκειμένου να συμπαρασταθούν στο Στράτο αλλά και να εξελιχθούν ως άνθρωποι. Συγγενείς , φίλοι, γνωστοί, συμπαραστάτες  και συνοδοιπόροι, όλοι μαζί θα προσπαθήσουν, ο καθένας με το τρόπο του να φτάσουν στην ελευθερία. Ουσιαστικά και μεταφορικά.

Αυτό  που η συγγραφέας   μέσα από τη ζωή του ήρωα της, μας κάνει να καταλάβουμε είναι ότι, αν δίνεις αγάπη, όταν είσαι ανιδιοτελής, όταν παλεύεις για το σωστό , αργά ή γρήγορα το καλό θα επικρατήσει. Με απώλειες ναι. Με δυσκολίες , ναι. Με ανηφόρες που φαντάζουν απροσπέλαστες. Η αγάπη όμως σκοτώνει πάντα το κακό. Αρκεί να προσπαθούμε με όλο μας το είναι.

Ένα μυθιστόρημα συγκινητικό, συναρπαστικό ανθρώπινο και αληθινό. Μας ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και μας διδάσκει για αξίες που τείνουν να χαθούν …..Εξαιρετικό !!!


Το βιβλίο της Μαρίας Γαβριελάτου «Τα σπασμένα φτερά της νιότης μου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΈΞΗ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s