Αναστασία η Ρωμιά Σουλτάνα-Ελένη Κεκροπούλου-Εκδόσεις Ωκεανός (review)

«Αναστασιά!»
Το κορίτσι άκουσε τη φωνή της μάνας του από το μαγερειό κι έτρεξε μέσα. «Πού είσαι, μωρή, απρόκοφτη;»
Η κοπελίτσα αναστέναξε. «Έρχομαι, μάνα», μουρμούρισε καλόβολα, δεν ξεσυνεριζόταν της μάνας της τις αυστηρές κουβέντες, τις είχε συνηθίσει και δεν την πείραζαν, κι ακούμπησε την πετσέτα πάνω στο βαρύ ξύλινο τραπέζι, όπου η μάνα μάλαζε σβέλτα και επιδέξια τη βαριά μεγάλη μπάλα της ζύμης.

Αναστασία. Έτσι έλεγαν τη μεγαλύτερη από τις τρεις όμορφες κόρες του παπα-Γιάννη, του Ορθόδοξου παπά του νησιού, σε λίγους μήνες γινόταν δεκατεσσάρων ετών, όμορφη σαν ήλιος φωτεινός…
Είχε η εικόνα της γαντζωθεί στην καρδιά του ατρόμητου Θεόφιλου και τη μάτωνε από έρωτα και ίμερο…
Και τώρα κόντρα στο πρωινό αεράκι τη φανταζόταν…Έφερνε τη διάφανη εικόνα της μπροστά στα μάτια του, κι οι άλλοι ναύτες στο κατάστρωμα τον κοίταζαν και κρυφογελούσαν μεταξύ τους, γιατί ήξεραν για ποιόν λόγο αναστέναζε και ξαναναστέναζε χωρίς τελειωμό…

Κάπως έτσι αρχίζει η αληθινή, συναρπαστική και δραματική ιστορία της Αναστασίας, που ένας άνεμος τρελός της μοίρας, θα την αρπάξει απ᾽ το νησί της και θα την ρίξει χανούμισσα στα πόδια του σουλτάνου Αχμέτ του Πρώτου.

Θα κυριαρχήσει στο Χαρέμι λιγότερο με την ομορφιά της και περισσότερο με τον χαρακτήρα της. Θα γίνει μεγάλη σουλτάνα, πρώτη καντινεφέντη και χασεκί, λατρεμένη και μισητή… Θα βασιλέψει στην Ιστανμπούλ σχεδόν σαράντα χρόνια, ευνοώντας τους δυστυχείς, τους κατατρεγμένους και το βασανισμένο Ρωμαίικο. Θα στηρίξει κρυφά τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, θανάσιμο εχθρό των Ιησουϊτών που αλωνίζουν τον ελλαδικό χώρο και προσηλυτίζουν το ορθόδοξο ποίμνιο στον Καθολικισμό. Θα αγωνιστεί για να σταματήσει τον «αδελφοκτονικό νόμο» και θα υψώσει το ανάστημά της στον απροσπέλαστο τοίχο των Ουλεμάδων. Θα κερδίσει προσωπικές μάχες. Θα υποστεί σαρωτικές ήττες. Θα μείνει στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως η μεγαλύτερη σουλτάνα όλων των εποχών.
Ήταν αυτή που σταμάτησε το άθλιο παιδομάζωμα…

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Κωνσταντινούπολη του 1600 και κάτι και έχει σαν κύρια ηρωίδα την Αναστασία ή Χασεκί Κιοσέμ Βαλιντέ Σουλτάν. Η Αναστασία από τη Τήνο που μια κακιά στιγμή την έριξε αιχμάλωτη μαζί με τα αδέρφια της στο πλοίο των πειρατών και από εκεί χανούμισσα στο Παλάτι του Σουλτάνου Αχμέτ του Πρώτου, ενός σουλτάνου , που έχουν την ίδια ηλικία. Η γνωριμία τους τυχαία. Θα ξεκινήσει από μια φιλία μεταξύ δύο συνομήλικων, φυλακισμένων. Ο καθένας φυλακισμένος με το τρόπο του.  Και θα εξελιχθεί σε ένα βαθύ έρωτα.

Η Αναστασία που από κόρη χριστιανού ιερέα  κατάντησε απλά μια ύπαρξη σε ένα χαρέμι γεμάτο ίντριγκες , δολοπλοκίες και  θάνατο προκειμένου να αποκτηθεί και να διατηρηθεί η δόξα και η γλυκιά εξουσία. Και μέσα σε αυτή την απάνθρωπη κοινωνία που οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες είναι ένα τίποτα, πιόνια για την εκπλήρωση ενός σκοπού, η Αναστασία θα καταφέρει  το ακατόρθωτο. Να επιζήσει και να κυβερνήσει στη σκιά αρχικά του σουλτάνου Αχμέτ του Πρώτου που έγινε άντρας της και να προσπαθήσει να αλλάξει τα άσχημα πράγματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από το παιδομάζωμα ως τη νόμιμη αδερφοκτονία. Στη συνέχεια μέσω των παιδιών της που κατάφερε να κάνει σουλτάνους και φυσικά μέσα από συμμαχίες, θα κυβερνήσει πάλι από τη σκιά και θα προσφέρει τη βοήθεια της απλόχερα στο Ελληνικό γένος που τόσο το είχε ανάγκη αφού καταδυναστευόταν και θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να μη χαθεί η Ορθόδοξη πίστη. Σε αυτό τον αγώνα της έχει »σύμμαχο» το Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι. Ο Πατριάρχης αγωνίζεται για τον ίδιο σκοπό και θα έχει ένα μαρτυρικό τέλος.

Μια αληθινή ιστορία στην οποία η συγγραφέας μας περιγράφει με λεπτομέρεια εξαιρετική, τι γινόταν μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία για εκατοντάδες χρόνια βασίλευσε, καταδυνάστευσε μειονότητες αλλά και λαούς ολόκληρους  ,κατέστρεψε κάποιους, προσπάθησε να εξαλείψει το Ελληνικό γένος και τη θρησκεία μας. Μας παρουσιάζει σαν να είμαστε μπροστά στις διαμάχες που διαδραματίζονται  στους κόλπους της Εκκλησίας μεταξύ ενωτικών και ανθενωτικών, τις δολοπλοκίες μέχρι ο ένας να βγάλει από τη μέση τον άλλο. Μας δίνει εικόνα για όλα όσα διαδραματίζονταν και εκτός παλατιού, όπου είτε κατοικούσες σε αρχοντικές συνοικίες είτε σε φτωχούς μαχαλάδες, η σκιά του θανάτου ήταν πάντα σαν σύννεφο πάνω από τα κεφάλια τους.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα , στο οποίο όμως ο αναγνώστης δεν βαριέται ούτε λεπτό. Γιατί απλά δεν το βλέπει ως τη  κλασσική ιστορική αφήγηση που κουράζει κάποιες φορές με τα πολλά γεγονότα και τις ημερομηνίες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο,καλογραμμένο με τεράστια ιστορική έρευνα, χωρίς ψέμματα και υπερβολές . Μαθαίνουμε με ένα τρόπο απίστευτο , την ιστορία που για κάποιους λόγους κανένας δεν μας διδάσκει. Με απλή , λιτή και κατανοητή γλώσσα η συγγραφέας φωτίζει όλα τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία , σε συνάρτηση με το Έθνος μας και όχι μόνο. Οι φόροι, η καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η πώληση αγοριών και κοριτσιών στα παζάρια, οι διαμάχες στην Εκκλησία και ο πόλεμος προς το Πατριαρχείο μας η προσπάθεια διατήρησης της Ελληνικής γλώσσας , η ίδρυση ελληνικών σχολείων είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά θέματα που πραγματεύεται το ιστορικό μυθιστόρημα της συγγραφέως μέσα δοσμένα όμως με ένα τρόπο και μια γραφή ολοζώντανη , γλαφυρή και άκρως δελεαστική . Εξαιρετικό!!!

Το βιβλίο της Ελένης Κεκροπούλου «Αναστασία η Ρωμιά Σουλτάνα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s