Οι εκτελεστές-Tony Parsons-Εκδόσεις Μεταίχμιο (review)

Όταν πλησιάζουμε τόσο κοντά στο θάνατο, τότε γαντζωνόμαστε με όλη μας τη δύναμη από η ζωή. Όταν νιώθουμε τη παγωνιά του τάφου στο πετσί μας, τότε αποζητάμε το άγγιγμα της ζεστής ανθρώπινης σάρκας.όταν καταλαβαίνουμε πως είμαστε ολομόναχοι στο σύμπαν, τότε ακριβώς χρειαζόμαστε ένα άλλο στόμα. Είναι η πιο βασική ανθρώπινη παρόρμηση. Το νόημα της ζωής είναι περισσότερη ζωή,σκέφτηκα,πετώντας το άδειο κυπελλάκι του καφέ στο καλάθι.

 

ΔΙΚΑΣΤΗΣ. ΕΝΟΡΚΟΣ. ΜΑΡΤΥΡΑΣ. ΔΗΜΙΟΣ.
Μια οµάδα αυτόκλητων εκτελεστών αλωνίζει στους δρόµους του Λονδίνου τις καυτές καλοκαιρινές νύχτες, απάγοντας εγκληµατίες που έχουν ξεφύγει από τα χέρια της δικαιοσύνης και εκτελώντας τους δι’ απαγχονισµού.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ:
Το µέλος µιας συµµορίας διαφθορέων ανήλικων κοριτσιών. Ένας πλούσιος µεθυσµένος οδηγός που τραυµάτισε θανάσιµα ένα παιδί και το εγκατέλειψε.
Ένας κήρυκας µίσους που απαιτεί δηµοσίως τη δολοφονία Βρετανών στρατιωτών.
Τα πτώµατα πληθαίνουν και η κοινή γνώµη παίρνει φωτιά καθώς οι εκτελεστές θεωρούνται ήρωες που διορθώνουν τα λάθη και τις παραλείψεις της δικαιοσύνης. Ο επιθεωρητής Γουλφ θα βρεθεί στο µάτι του κυκλώνα και δεν θα αργήσει να διαπιστώσει πως ο πόθος για εκδίκηση κρύβεται πολύ πιο κοντά του απ’ όσο νόµιζε…

O επιθεωρητής  Μαξ Γουλφ καλείται να εξιχνιάσει άλλη μια υπόθεση.Αυτή τη φορά όμως κάπως διαφορετική. Πρόκειται για απαγχονισμούς σε απευθείας μετάδοση μέσω youtube. Τα θύματα είναι άνθρωποι που έχουν διαπράξει απεχθή εγκλήματα ,δικάστηκαν ή όχι το αποτέλεσμα ήταν ένα. Διέφυγαν της φυλάκισης και της τιμωρίας από τη Δικαιοσύνη.

Ένα καθηλωτικό και ευφυές  μυθιστόρημα, γραμμένο με ιδιαίτερο τρόπο. Ένα κλασσικό  νουάρ το οποίο διαδραματίζεται στο Λονδίνο  και στο υπόκοσμο που βρίσκεται και παραμονεύει στα σκοτάδια και όχι μόνο. Ένα βιβλίο µε εξαιρετική πλοκή και ανατροπές που κόβουν την ανάσα του αναγνώστη. Θέλεις και το διαβάζεις ασταμάτητα, προκειμένου να μάθεις τι θα γίνει. Κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο και εκεί που νομίζεις ότι κάπου έχεις καταλήξει, γίνεται πάλι η ανατροπή. Αρκετά σκληρό, σε κάνει και φέρνεις μπροστά στα μάτια σου όλες τις εικόνες σαν να εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο και αυτό συμβαίνει αφενός γιατί  περιέχει απευθείας μεταδόσεις και αφετέρου διότι ο συγγραφέας με την συγγραφική ικανότητα του σε κάνει να φαντάζεσαι και τη παραμικρή λεπτομέρεια. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, η κινηματογραφική ρευστότητα και η ιδιαίτερη αυτή αστυνομική υπόθεση, ικανοποιεί όλους του αναγνώστες στο έπακρο. Ουσιαστικά μας καθηλώνει να συνεχίσουμε χωρίς ίχνος πλήξης, που κάποιες φορές αισθανόμαστε από κάποια βιβλία του είδους.

Όπως είπαμε ο επιθεωρητής Μαξ Γουλφ βρίσκεται αντιμέτωπος με εγκλήματα τα οποία όμως έχουν μια διαφορετικότητα. Τα θύματα δεν είναι άνθρωποι καθημερινοί που βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή ή αθώοι που εκτελέστηκαν γιατί έτσι ήθελαν κάποιοι. Αυτοί που εκτελούνται έχουν παρελθόν βεβαρημένο και άρρωστο.

Ο πρώτος είναι ένα μέλος μιας συμμορίας που παίρνει ανήλικα κορίτσια και τα διαφθείρει. Κάνουν πάνω τους πράξη όλες τις αρρωστημένες φαντασιώσεις τους. Το δεύτερο θύμα ένα οδηγός που μεθυσμένος χτύπησε θανάσιμα ένα παιδί στο δρόμο και το άφησε αβοήθητο να πεθάνει. Το τρίτο παραλίγο θύμα είναι ένας κήρυκας μίσους που απαιτεί δηµοσίως τη δολοφονία Βρετανών στρατιωτών και φανατίζει το κόσμο σε αυτή τη κατεύθυνση.

Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Δεν είναι αλήθεια. Κάποια πράγματα συμβαίνουν χωρίς κανένα λόγο. Κάποια πράγματα- αυτά που σε πονάνε περισσότερο – δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα. Κάποια πράγματα δεν έχουν λογική και ούτε ποτέ θα βρεις λογική  σ’ αυτά.

Ο επιθεωρητής καλείται να εξιχνιάσει τα εγκλήματα και έρχεται σε σύγκρουση με τον απλό κόσμο που είναι με το μέρος αυτών που διαπράττουν τα εγκλήματα. Αφού γι’ αυτούς δεν υπάρχει καν έγκλημα αλλά τιμωρία. Τι θα γίνει; Ποιος θα κερδίσει;Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι ή όχι; Το δίλημμα μεγάλο ή μπορεί και όχι. Για τον επιθεωρητή Γουλφ είναι απλά μονόδρομος. Όποιος και αν είναι από πίσω πρέπει να τιμωρηθεί. Γιατί ο νόμος δεν κάνει διακρίσεις.

<<Αυτό που είδαμε στα δυο βίντεο>> συνέχισα <<δεν ήταν απόδοση δικαιοσύνης -αντιθέτως, ήταν το αποτέλεσμα της κατάλυσης του νόμου>>.

Ένα καλοστημένο, καλογραμμένο με νεύρο και ρεαλισμό αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Ο συγγραφέας μας αποδεικνύει ότι διαθέτει­ αφηγηματική δεξιοτεχνία και ακρίβεια καθώς επίσης και μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη  οπτική. Γραμμένο  με ρεαλισμό και υπόγεια ένταση θα λέγαμε, περιγράφει με απόλυτη πειστικότητα έναν κόσμο βίας, αβέβαιων κινήτρων και θολής ηθικής που δεν γνωρίζει­ σύνορα ανάμεσα στο σωστό και στο λάθος, στο νόμιμο και στο παράνομο, αν και προσπαθεί να μη διαταράξει τις ισορροπίες ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Για μένα προσωπικά, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει, διότι είναι διαφορετικό από ότι έχουμε μέχρι τώρα συνηθίσει. Ενώ πρόκειται για φόνους και εγκληματίες, ουσιαστικά το πραγματεύεται από την αντίθετη πλευρά. Από τη πλευρά του νομοταγή πολίτη που παίρνει τη δικαιοσύνη στα χέρια του.Μας αγγίζει απίστευτα, διότι όλοι έχουμε φτάσει στο σημείο να αναρωτηθούμε πολλές φορές που είναι η δικαιοσύνη κρυμμένη. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο σημείο να τη πάρουμε στα χέρια μας αλλά σίγουρα έχουμε σκεφτεί τη πιθανότητα να το κάναμε σε κάποιο τομέα της ζωής μας.

Εξαιρετικό και μοναδικό από κάθε άποψη!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s