Κατερίνα Σαμψώνα: «Πιστεύω στις συγκυρίες, στη δύναμη που κρύβει ο καθένας μέσα του και την επιθυμία του να αντιμετωπίζει όλα όσα προκύπτουν στη ζωή…»

Η Κατερίνα Σαμψώνα  γεννήθηκε στη Πάτρα το 1981, όπου  ζει και εργάζεται. Το «Δεύτερες ζωές» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής σ’ ένα ταξίδι που ανατρέπει ζωές, ξεπερνώντας Κύκλωπες και Συμπληγάδες για να αποδείξει περίτρανα πως κάθε τέλος σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή.

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Σαμψώνα για το χρόνο που διέθεσε για να απαντήσει στις ερωτήσεις που της θέσαμε. Περισσότερα για το βιβλίο της «Δεύτερες ζωές» μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

3147900

Β.Τ.: Αυτό είναι το πρώτο σας βιβλίο. Θα θέλατε να μας πείτε πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Κ.Σ.: Δεν ήταν κάτι που το αποφάσισα. Δεν νομίζω ότι η συγγραφή είναι θέμα απόφασης, ήρθε από μόνη της. Από την εφηβεία άρχισα να σημειώνω σε χαρτιά, σε οπισθόφυλλα βιβλίων και μετέπειτα ακολούθησαν οι κόλλες Α4 και ο υπολογιστής.

Β.Τ.: Μιλήστε μας για το βιβλίο σας, με τη ματιά  του αναγνώστη, που το διάβασε, του άρεσε και το προτείνει και όχι αυτή του συγγραφέα.

Κ.Σ.: Είναι δύσκολο να μιλήσει κάποιος/α  για το βιβλίο του/της  αντικειμενικά, αλλά θα το προσπαθήσω.

Πρόκειται για την ιστορία δύο γυναικών στις αρχές του 20ου  αιώνα, μιας μάνας και της κόρης της. Η κόρη καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αλλά η μάνα είναι η βάση, η μαγιά, για την μετέπειτα ιστορία. Δεν έχουμε να κάνουμε με δύο συμβατικές γυναίκες της εποχής εκείνης αλλά με δύο γυναίκες που πάλεψαν για να μείνουν ανεξάρτητες, διεκδικώντας, αντιδρώντας εκφράζοντας όλα όσα ένιωθαν, πληρώνοντας σαφώς κάθε φορά το αντίστοιχο τίμημα.

Ταξιδεύουμε από την Κεφαλονιά στην Κέρκυρα και καταλήγουμε στην Θεσσαλονίκη, θα συναντήσουμε έρωτες, απώλειες,  ανθρώπους που γονάτισαν αλλά που είχαν τη δύναμη να σηκωθούν. Η ζωή δηλαδή, σε όλο της το μεγαλείο.

Β.Τ.: Πείτε μας  πως εμπνευστήκατε την ιστορία, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να το γράψετε και αν από την αρχή είχατε καταλήξει στο ποια θα ήταν η πλοκή της ιστορίας ή αν ήταν κάτι που ήρθε/ξετυλίχτηκε σταδιακά καθώς το γράφατε;

Κ.Σ.: Η έμπνευση για την δυναμικότητα των γυναικείων χαρακτήρων μου προέκυψε από μία ηλικιωμένη γυναίκα που γνώρισα την περίοδο της φοιτητικής μου ζωής. Εντελώς ασυμβίβαστη για την εποχή της. Πολλές οι σημειώσεις από τότε, αμέτρητες οι αλλαγές στη δομή του βιβλίου, που έμεινε για αρκετό καιρό στο συρτάρι για να έρθει, ξανά, στην επιφάνεια δύο χρόνια πριν. Άλλαξε πολύ το βιβλίο αυτό μέχρι την τελική του μορφή, ακόμα και το τέλος διαφοροποιήθηκε.

Β.Τ.: Ειρήνη  είναι το όνομα της βασικής ηρωίδας σας. Είναι μια γυναίκα  δυναμική, σαγηνευτική  που η ζωή την  έκανε ακόμα  πιο ‘»δυναμική» για να ανταπεξέλθει  στις δυσκολίες της ζωής. Πόσο ταυτίζεστε μαζί της; Έχετε κοινά στοιχεία;

Κ.Σ.: Κοινά στοιχεία, όπως περιστατικά ζωής ή καταστάσεις παρόμοιες με αυτές της ηρωίδας μου δε θα το έλεγα, φράσεις, αντιδράσεις όμως παραδέχομαι ότι υπάρχουν. Νομίζω ότι στάθηκα κυρίως στο πως θα ήθελα να είναι οι γυναίκες στη καθημερινότητά τους ή να αντιμετωπίζονται. Καταγράφω τα προβλήματα, που παρατηρώ γύρω μου και καλούμαι να διαχειριστώ, προσπαθώντας να τα συνδυάσω με το τότε και πάνω από όλα, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ειλικρίνεια των καταστάσεων και των συναισθημάτων. Και όπως μου έχουν σχολιάσει οι αναγνώστες, βρήκαν πολλά κομμάτια τους μέσα στο βιβλίο.

Β.Τ.:  Πως θα χαρακτηρίζατε το «Δεύτερες Ζωές»; Ερωτικό, κοινωνικό ή ρομαντικό  μυθιστόρημα; Ή κάποιο άλλο είδος;

Κ.Σ.: Δεν είμαι από αυτούς που βάζουν σε κατηγορίες ή υποκατηγορίες  τα βιβλία, αλλά αν θα έπρεπε να το κατηγοριοποιήσω, θα έλεγα ότι είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα

Β.Τ.: Εσείς πιστεύετε στη μοίρα και στο πεπρωμένο; Και ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο; Πιστεύετε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα «γραμμένα»;

Κ.Σ.: Πιστεύω στις συγκυρίες, στη δύναμη που κρύβει ο καθένας μέσα του και την επιθυμία του να αντιμετωπίζει όλα όσα προκύπτουν στη ζωή. Τα υπόλοιπα θεωρώ ότι είναι δικαιολογίες είτε για την διατήρηση της ψυχικής μας ηρεμίας είτε για την αποφυγή των συνεπειών των πράξεών μας.

Β.Τ.: Καθώς το γράφατε, τι συναισθήματα ξύπνησε μέσα σας και ποιες εικόνες σας έκαναν συντροφιά σε αυτό το συγγραφικό ταξίδι;

Κ.Σ.: Πάντα γίνομαι ένα με την ιστορία. Όταν γράφω «ένα» εννοώ ότι μπαίνω μέσα σε όλα τα σκηνικά, σε διαλόγους, κυρίως των ηρώων με τους οποίους δένομαι στη πορεία. Γίνονται η καθημερινότητα μου, μπορώ να γελάσω μαζί τους ακόμα και να νιώσω τη θλίψη τους. Όσο και να προσπαθήσεις να αποστασιοποιηθείς, εντάσσεσαι και ταξιδεύεις μαζί τους.

Β.Τ.: Όταν τελείωσε το ταξίδι αυτό, τι σας άφησε σαν παρακαταθήκη;

Κ.Σ.: Πόση δύναμη μπορεί να κρύβει μία γυναίκα καθώς και τι επίδραση μπορεί να έχει το βιβλίο στον αναγνώστη τις ώρες τουλάχιστον που το διαβάζει. Τα μηνύματα που λαμβάνω, μιας και το διαδίκτυο πλέον επιτρέπει εύκολα στον αναγνώστη να έρθει σε επαφή με τον συγγραφέα, έχουν να κάνουν με το ξενύχτι της ανάγνωσης των Δεύτερων Ζωών και η αναφορά τους σε σημεία του βιβλίου που τους έμειναν χαραγμένα. Αυτό είναι για εμένα η παρακαταθήκη αυτού του ταξιδιού. Το ότι κατάφερε να αγγίξει τον αναγνώστη.

Β.Τ.: Αν αλλάζατε κάτι στο βιβλίο τώρα, τι θα ήταν αυτό;

Κ.Σ.: Να σας πω την αλήθεια δεν έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ο κύκλος συγγραφής αυτού του βιβλίου τελείωσε και απολαμβάνω το επόμενο στάδιο που είναι το ταξίδι του στα βιβλιοπωλεία.

Β.Τ.: Σε ποιους αναγνώστες απευθύνεται το βιβλίο σας και ποιο μήνυμα θα θέλατε να πάρει αυτός που θα το διαβάσει;

Κ.Σ.: Απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες και το μήνυμα που θέλω να μεταφέρει είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες, τις ίδιες ανάγκες, ότι όσες φορές και να ηττηθούμε, αξίζει να παλεύουμε για την νίκη που έρθει.

Β.Τ.: Μιλήστε μας λίγο για εσάς. Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας, όταν δεν γράφετε κάτι;

Κ.Σ.: Διαβάζω κυρίως, η μουσική επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη καθημερινότητά μου και προσπαθώ να βρίσκομαι με τους δικούς μου ανθρώπους. Είναι κινητήριος δύναμη οι άνθρωποί μας.

Β.Τ.: Τελειώνοντας τη κουβέντα μας και αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για τη τιμή που μου κάνατε να μιλήσετε μαζί μου και να δώσετε την ευκαιρία στα μέλη μας να μάθουν καλύτερα εσάς και το βιβλίο σας θα αφήσω σ’ εσάς τον τρόπο που θέλετε να κλείσουμε. Τι είναι αυτό που επιθυμείτε να πείτε στους φίλους αναγνώστες;

Κ.Σ.: Να διαβάζουν αυτό που επιθυμούν και τους γεμίζει, όποιο είδος και να είναι αυτό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s