Η λέξη είναι φόνος-A. Horowitz-Εκδόσεις Διόπτρα (review)

Το πιο δύσκολο στη συγγραφή αστυνομικών ιστοριών είναι η επινόηση της πλοκής κι εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή δεν είχα άλλες στο μυαλό μου. Στη τελική, είναι πεπερασμένοι οι λόγοι που αφαιρεί κάποιος τη ζωή ενός άλλου. Το κάνεις επειδή θέλεις κάτι απ’ αυτόν τα λεφτά, τη γυναίκα, τη δουλειά του. Το κάνεις επειδή τον φοβάσαι. Ξέρει κάτι για σένα και ίσως σε απειλεί. Τον σκοτώνεις για εκδίκηση, για κάτι που σου έκανε ηθελημένα ή και άθελα του. Υπάρχει και η περίπτωση να τον σκοτώσεις κατά λάθος, υποθέτω…..

Εξαιρετικό από όλες τις απόψεις. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στο οποίο η λεπτή γραμμή ανάμεσα στη πραγματικότητα και στη μυθοπλασία μπερδεύονται με τρόπο αριστοτεχνικό όπως μόνο ο Horowitz μπορεί να κάνει. Ως αναγνώστες είμαστε εφοδιασμένοι με όλες τις ενδείξεις για να βγάλουμε ένα πρώτο συμπέρασμα στο ποιος είναι ο δράστης πριν γίνει η αποκάλυψη του.

Ένας  ιδιόρρυθμος και ιδιότροπος ντετέκτιβ ο Χόθορν ή καλύτερα πρώην αστυνομικός ντετέκτιβ ο οποίος εκδιώχτηκε επίσημα μεν από το αστυνομικό σώμα αλλά συνεχίζει ανεπίσημα να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε επίπεδο συμβουλευτικό σε υποθέσεις που δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς την ευφυέστατη και οξυδερκή αντίληψη του, αφού  υπήρξε και συνεχίζει να είναι κορυφαίος στο είδος του καλείται για ακόμα μια φορά να επιλύσει ένα περίεργο φόνο. Συνήθως κάθε αστυνομικός έχει και το βοηθό του. Κάτι σαν τον δικό του Γουάτσον. Στη περίπτωση αυτή όμως έχουμε μια όμορφη ανατροπή-αλλαγή,αφού βοηθός είναι ένας  συγγραφέας, τον οποίο ο Χόθορν πλησιάζει με σκοπό να γράψει για εκείνον δίνοντας τους ως αντάλλαγμα την συμμετοχή του στην έρευνα που του έχει ανατεθεί, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να έχει από πρώτο χέρι μια πρώτης τάξεως αστυνομική ιστορία, τη φήμη που θα αποκτήσει και φυσικά τα μισά κέρδη. Ένας συγγραφέας μέσα στη πλοκή. Και αυτός ο συγγραφέας είναι ο δικός μας Antony Horowitz. Ευρηματικός για ακόμα μια φορά.

Ένα ηλιόλουστο ανοιξιάτικο πρωινό, μιας κατά τα άλλα συνηθισμένης μέρας, μια μικροκαμωμένη γυναίκα, πλούσια μητέρα διάσημου ηθοποιού, με σοβαρό, επαγγελματικό στιλ και κάτι θεληματικό στο βλέμμα της, μπαίνει σ’ ένα γραφείο τελετών για να οργανώσει την ίδια της την κηδεία. Λίγες ώρες αργότερα βρίσκεται δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της,στραγγαλισμένη με ένα κορδόνι κουρτίνας. Σε αυτό το σημείο μπαίνει ο απείθαρχος, εκκεντρικός, ιδιότροπος πρώην ερευνητής της αστυνομίας  Ντάνιελ Χόθορν για να βοηθήσει στις έρευνες θεωρώντας πως αυτή η ιστορία αξίζει να καταγραφεί και να γίνει βιβλίο. Και βρίσκει τον ιδανικό συγγραφέα γι’ αυτό στο πρόσωπο του Άντονι Χόροβιτς. Έχοντας συνεργαστεί με τον Χόθορν σε μια τηλεοπτική σειρά και γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του, ο Άντονι ξέρει πως αυτή η συνύπαρξη δεν θα είναι καθόλου εύκολη, όμως δεν μπορεί να αντισταθεί  στην έλξη που του ασκεί αυτή η ιδιόμορφη  υπόθεση και αποφασίζει εν τέλει να συνεργαστούν. Έτσι ξεκινάει μια ενδελεχής έρευνα όσον αφορά τη ζωή της συγκεκριμένης γυναίκας, η οποία έρευνα θα τους οδηγήσει σε πολλά κρυμμένα μυστικά όπως το ότι   ίδια είχε προκαλέσει ένα τροχαίο δυστύχημα δέκα χρόνια πριν.  Αλλά και σε αλήθειες που ποτέ δεν »έτυχε» να έρθουν στην επιφάνεια, σχετικές πάντα με το παρελθόν της εκλιπούσης, οι οποίες ίσως να κρύβουν την άκρη νου νήματος που αν ξεμπερδευτεί θα οδηγήσει στο δολοφόνο.

Υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο γεγονότα; Γνώριζε το θύμα πως εκείνη θα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής της; Πολλοί οι πιθανοί  ύποπτοι αλλά και οι θεωρίες που γεννιούνται για το αν ήταν μια απλή και τυχαία ως προς την ημερομηνία  διάρρηξη ή αν πρόκειται για κάτι βαθύτερο όπως πράξη εκδίκησης.

Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα βλέπουμε ένα φαινομενικά αταίριαστο δίδυμο το οποίο καλείται να αφήσει πίσω του τις όποιες διαφορές έχει σε διάφορους τομείς, αφού ουσιαστικά είναι δύο εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες, προκειμένου να διαλευκάνουν την υπόθεση. Μια υπόθεση που όσο μπαίνουν σε βάθος,έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες εκπλήξεις. Σύντομα θα ανακαλύψουν και οι δύο ότι έχουν ξεκινήσει ένα επικίνδυνο ταξίδι, γεμάτο αναπάντεχες και αιματηρές αποκαλύψεις.

Ένα μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή  καλοδουλεμένη και  πρωτότυπη. Ένα αστυνομικό μυστήριο γεμάτο ανατροπές σε όλη τη διάρκεια του, κάτι το οποίο δεν κουράζει τον αναγνώστη σε κανένα σημείο, ακροβατώντας όπως είπα ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φανταστικό. Είναι εξαιρετικά έξυπνος  ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί η όλη υπόθεση, καθώς και το πώς αυτή εξελίσσεται. Και ακριβώς αυτή η αντίθεση ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, από τη μια ο αστυνομικός ο  εκ φύσεως ιδιόρρυθμος,  εκκεντρικός  και  ωμός σε σημείο που ίσως κάποιος να τον κρίνει και ως αγενή και από την άλλη ο συγγραφέας, προσγειωμένος, ήρεμος και ευγενικός, ενώνονται και μας χαρίζουν ένα κράμα εξυπνάδας και ιδιοφυΐας. Η συμπόρευση τους και η συνύπαρξη τους, είναι γεμάτη σοβαρές, αστείες, επικίνδυνες και άκρως συγκλονιστικές στιγμές.

<<Ωστόσο, αν ήταν να γράψω για σένα,θα έπρεπε να μου πεις.Θα έπρεπε να ξέρω που μένεις, αν είσαι παντρεμένος ή όχι,τι τρως για πρωινό, τι κάνεις στα ρεπό σου. Γι’ αυτό διαβάζουν οι άνθρωποι αστυνομικές ιστορίες>>.

<<Δεν συμφωνώ. Μόνο ένα πράγμα τους ενδιαφέρει>>.

<<Τι;>>

Κούνησε το κεφάλι του. <<Μόνο μια λέξη μετράει… Η λέξη είναι  φόνος>>.

Ένα μυθιστόρημα πρωτότυπο αφού  ο συγγραφέας κάνει χαρακτήρα του βιβλίου του τον ίδιο του τον εαυτό, δίνοντας στοιχεία από την ίδια του τη ζωή και καθημερινότητα και όλα όσα αυτή περικλείει, δημιουργώντας σου όμως και μια μικρή υποψία αν όντως όλα αυτά είναι αληθινά ή στη σφαίρα της φαντασίας προκειμένου να γραφτεί η ιστορία.

Έχει αρκετό χιούμορ και αυτό είναι ένα ακόμα κομμάτι πρωτόγνωρο για αστυνομικό μυθιστόρημα, συνέπεια  της ιδιότυπης αυτής συνύπαρξης ανάμεσα στον »χύμα» αστυνομικό και στον εκλεπτυσμένο συγγραφέα. Αυτό το χιούμορ νικάει την όποια ένταση και χτίζει τη σχέση τους σε βάθος χρόνου. Όσον αφορά τους δευτεραγωνιστές τώρα, εκείνο που έχω να πω είναι ότι βλέπουμε πολλούς χαρακτήρες, διαφορετικούς χαρακτήρες που με τη παρουσία τους σε αυτές τις σελίδες βάζουν ο καθένας το λιθαράκι του για να ολοκληρωθεί αυτό το ανάγνωσμα.

Πραγματικότητα και φαντασία συνυπάρχουν αρμονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πλοκής όπου το μυαλό του αποδεικνύεται το μεγαλύτερο όπλο του βλέποντας βήμα βήμα  πώς ακριβώς τοποθετούνται στη θέση τους όλα τα επιμέρους στοιχεία.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ζωντάνια, πρωτοτυπία. ένα μυθιστόρημα που σου δίνει απλόχερα ότι περιμένεις ως αναγνώστης!!!


Το βιβλίο του Anthony Horrowitz «Η λέξη είναι φόνος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s