Δύο νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα…

Δύο Έλληνες συγγραφείς, ο Σωτήρης Σαμπάνης και ο Μιχάλης Σπέγγος, επιστρέφουν στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» με τα νέα μυθιστορήματά τους:

«Η ΑΓΑΠΗ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ» του Σωτήρη Σαμπάνη. Ένα διαρκές παιχνίδι μνήμης για τον κεντρικό ήρωα, συνταξιούχο Έλληνα που ζει στη Μελβούρνη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ανατρεπτικό για εκείνον γράμμα και με αδιευκρίνιστα κομμάτια του παρελθόντος του. Ηθικά διλήμματα και μια συγκινητική ύμνηση της αληθινής αγάπης που συγκλονίζει…

«ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ» του Μιχάλη Σπέγγου. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, με έμφαση στη φαντασία και τον χρόνο να συρρικνώνεται ανάμεσα στις δύο Αλώσεις της Βασιλεύουσας. Τρεις άνδρες, που αντιπροσωπεύουν διαχρονικά ένα διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης, διεκδικούν τον θρόνο. Ποιος θα είναι ο νικητής σε μια πατρίδα που καταρρέει; Η δίψα για εξουσία και οι δολοπλοκίες για μια θέση στην Ιστορία συμβαδίζουν με μια πλούσια αφήγηση.

HAgapiMegaloneiStoSkotadi_CVR-FRONT

Η αγάπη μεγαλώνει στο σκοτάδι – Σωτήρης Σαμπάνης

«Όλοι οι ήρωες συμμετέχουν σ’ ένα διαρκές παιχνίδι μνήμης που εκτυλίσσεται ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Αυτό σηματοδοτεί μια εσώτερη διελκυστίνδα αισθημάτων, τα οποία άλλοτε φωτίζονται, άλλοτε τα σκεπάζει το ημίφως και άλλοτε κρύβονται στο σκοτάδι, πάντα σε σχέση με το φως που κυριαρχεί στις ζωές των ανθρώπων».
Σωτήρης Σαμπάνης

Μετά τα μυθιστορήματα «Θέλω να μείνω με τον μπαμπά» (2000) και «Κόκκινος χορός» (2003), ο Σωτήρης Σαμπάνης επιστρέφει στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» με ένα νέο συναρπαστικό βιβλίο.

Το πέμπτο κατά σειρά μυθιστόρημά του, με τίτλο «Η αγάπη μεγαλώνει στο σκοτάδι», διαδραματίζεται κατά το δεύτερο μισό του 20ού με αρχές του 21ου αιώνα σε ένα εντυπωσιακό γεωγραφικό τρίγωνο μεταξύ Ευρώπης, Αυστραλίας και Αφρικής.
Η αρχή της πρωτοπρόσωπης αφήγησης βρίσκει τον κεντρικό ήρωα, τον συνταξιούχο πλέον Μιχάλη Νέζη, στην έδρα του στη Μελβούρνη, μετά από ένα ταξίδι του στην Ελλάδα. Ενόσω βρίσκεται στη μακρινή πατρίδα, μαθαίνει κάποια νέα που τον βυθίζουν σε μια έρημο απόγνωσης: ένα γράμμα από κάποιο ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες τον πληροφορεί ότι ένας εικοσιεφτάχρονος άνδρας, τρόφιμος εκεί επί πολλά συναπτά έτη, είναι γιος του, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η μητέρα του στη διαθήκη που έγραψε πριν από τον θάνατό της. Η ίδια γυναίκα σε ένα γράμμα προς τον Μιχάλη, το οποίο συνόδευε τη διαθήκη, αφού τον προειδοποιεί ότι η επιθυμία της δεν αποτελεί δέσμευση για εκείνον, αναφέρει: «Να, όμως, που ήρθε η ώρα να πάρεις εσύ τη σκυτάλη της αγάπης, και είσαι τόσο καλός σ’ αυτό». Η γυναίκα, η Ντορίν Πρατ, που καταγόταν από την Ελβετία και ζούσε στην Αυστραλία, δεν είναι άλλη από την προ είκοσι οκτώ ετών αγαπημένη του, η οποία μετά από τρία χρόνια ευχάριστης σχέσης τον εγκατέλειψε χωρίς καμιά εξήγηση, αφήνοντας πίσω της αναπάντητα αμέτρητα «γιατί». Η υπόθεση αυτή μοιάζει με τσουνάμι για τον Μιχάλη, άνθρωπο ευαίσθητο, ευγενικό και γήινο. «Η ζωή του ήταν ένα νήμα που η μία άκρη του βρισκόταν στην Ελλάδα και η άλλη εδώ στην ξενιτιά. Θα μπορούσε να κάνει λόγο για αρχή και τέλος μιας ζωής, αν –λίγο πριν το τέλος– δεν ερχόταν το απρόβλεπτο να ανατρέψει τον εφησυχασμό και τη ρουτίνα του».
Αν και «συμβιβασμένος με τις εκπλήξεις και τις ανακολουθίες της ζωής», θα βρεθεί εν μέσω συνταρακτικών εξελίξεων και έντονων συναισθηματικών αναταράξεων. Πρόσωπα άγνωστα μέχρι τότε σ’ εκείνον, όπως ο βαριά ανάπηρος γιος του που φέρει το όνομά του και η δολοπλόκος διευθύντρια του ιδρύματος, αλλά και πρόσωπα γνωστά, όπως ο παιδοψυχίατρος γείτονας και φίλος του, θα εκμεταλλευτούν ο καθένας με τον τρόπο του τα αδιευκρίνιστα κομμάτια του παρελθόντος, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και καθιστώντας τον Μιχάλη κομπάρσο στην ίδια τη ζωή του. Παρελθόν, παρόν και μέλλον γίνονται ένα. Κι αυτός, μόνος, αναζητώντας λύσεις και απαντήσεις, με οδηγό την αγάπη που μεγαλώνει στο σκοτάδι, πασχίζει να φωτίσει την αλήθεια και να απαντήσει στα ηθικά διλήμματα που εγείρονται.

Με στέρεη δομή, πειστικούς χαρακτήρες, ευαίσθητη περιγραφή σύνθετων διακυμάνσεων των συναισθημάτων και μια εξαιρετικά ευρηματική χρονική ακολουθία στην αφήγηση των γεγονότων, το μυθιστόρημα του Σωτήρη Σαμπάνη λειτουργεί ως «ένα διαρκές παιχνίδι μνήμης» και καταλήγει σε μια συγκινητική εξύμνηση της αληθινής αγάπης που θα συνεπάρει ολοκληρωτικά τον αναγνώστη.

PROSKLHSH_SOTIRIS_SAMPANHS_ATHINA


XORA_APO_XALKO_CVR-FRONT

Χώρα από χαλκό – Μιχάλης Σπέγγος

«ΑΠΟ ΤΟ ΩΣΑΝΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΩΣΟΝ. Μέσα σε πολύ λίγο. Τι είναι αυτό που κάνει τον λαό να αλλάζει γνώμη; Σκέφτομαι πάνω σε αυτή την ίδια την έννοια λαός. Δεν υφίσταται. Το ενιαίο σύνολο που έχει κοινά συμφέροντα, επιθυμίες και κρίση δεν υφίσταται (…) Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε για λαό παρά για πλειοψηφίες και μειοψηφίες» (σελ. 629).

Μετά τα έργα «Η τελευταία συγνώμη» (2002) και «Η εξομολόγηση ενός φυσικού» (2004), ο Μιχάλης Σπέγγος επιστρέφει στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» με ένα επικό μυθιστόρημα.

Το «Χώρα από Χαλκό» είναι ένα μυθιστόρημα που δίνει έμφαση στη φαντασία, διατηρώντας έναν ιστορικό χαρακτήρα. Από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης θα αντιληφθεί την ατμόσφαιρα μιας αυτοκρατορίας που συρρικνώνεται, ενός Βυζαντίου που καταρρέει, παρότι πουθενά στο βιβλίο δεν αναφέρεται το ιστορικό όνομα, κάποια σχετική χρονολογία ή ένα σχετικό τοπωνύμιο. Ο χρόνος ανάμεσα στις δύο Αλώσεις της Βασιλεύουσας συμπυκνώνεται από διακόσια σε δύο μόνο χρόνια. Τρεις άνδρες, αδέλφια αλλά διαφορετικοί χαρακτήρες, διεκδικούν τον θρόνο της αυτοκρατορίας. Στην πραγματική Ιστορία, και όχι στη μυθιστορηματική αφήγηση του Σπέγγου, ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει μόνο τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Για τους άλλους δύο χαρακτήρες ίσως πρέπει να ανατρέξει σε άλλες ιστορικές προσωπικότητες, από τον Αλκιβιάδη έως τον Τσε Γκεβάρα. Ο καθένας από τους τρεις άνδρες αντιπροσωπεύει διαχρονικά έναν τρόπο διακυβέρνησης. Φυσικό επακόλουθο η σύγκρουση για την εξουσία. Είναι μια περίοδος όπου οι εξωτερικοί εχθροί, τόσο από Δύση όσο και από Ανατολή, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι Άπιστοι έχουν ήδη κινήσει για τη Βασιλεύουσα.

Ποιος θα είναι ο νικητής της σκληρής σύγκρουσης μεταξύ των τριών ανδρών; Με ποιον από αυτούς θα ταυτιστεί ο αναγνώστης; Θα καταφέρουν άραγε, με μια τεράστια ανατροπή που μόνο η λογοτεχνία επιτρέπει, να αποτρέψουν τις Αλώσεις ή την Άλωση και να σώσουν την Πατρίδα; Ποιος θα επιζήσει στο τέλος;

Το «Χώρα από Χαλκό» θα μπορούσε να είναι το δικό μας Game of Thrones χωρίς τα μεταφυσικά του στοιχεία, η δική μας «Έρημος των Τατάρων» του Ντίνο Μπουτζάτι σε μεγαλύτερη βεβαίως έκταση, ακόμη κι ο δικός μας «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι. Ενώ φυσικά δεν είναι τίποτα από αυτά, ο χαρισματικός Μιχάλης Σπέγγος εισάγει τον αναγνώστη σε ένα εξίσου συναρπαστικό σύμπαν.

Η έκδοση ενός έργου όπως το «Χώρα από Χαλκό» στους καιρούς που ζούμε είναι πολύ σημαντική. Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας: «Ζούμε σε εποχές όπου η συρρίκνωση –οικονομική, πολιτισμική, πολιτιστική– μας σφίγγει από παντού. Όποιος δεν ξέρει το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Για να μπορέσουμε λοιπόν να τα βγάλουμε πέρα, χρειαζόμαστε και τη γνώση αλλά και την παραμυθία. Αν έχω καταφέρει να το κάνω με επιτυχία μεταφέροντας τον αναγνώστη σε μια εποχή ο θρύλος της οποίας είναι ταυτόσημος με τη νεώτερη Ιστορία μας, τότε μπορούμε, βιώνοντας ζωές ανθρώπων που είναι ξένες, μακρινές και φανταστικές, να δούμε τι θα μπορούσε να μην είχε γίνει». Ακριβώς αυτή τη διαχρονικότητα θέλει να αναδείξει ο Μ. Σπέγγος με το παρόν βιβλίο. Και καταλήγει: «Μέσα στο έπος προσπαθώ να γράψω ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα όπου τα συναισθήματα και οι ιδεολογίες παίζουν πρωταρχικό ρόλο».

Το «Χώρα από Χαλκό» είναι ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα ως προς το θέμα του και ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον χρόνο και εισέρχεται στον ψυχικό κόσμο των ηρώων. Μέσα σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό και το φαντασιακό, την πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, τα παιχνίδια για την εξουσία και οι δολοπλοκίες για μια θέση στην Ιστορία συμβαδίζουν με μια πλούσια αφήγηση, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον μας από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα.

PROSKLHSH_XORA_APO_XALKO_ATHINA


ELLINIKA-GRAMMATA-LOGO

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s