Η δική του και η δική της – Alice Feeney

Η Alice Feeney είναι μία από τις μεγαλύτερες συγγραφείς του ψυχολογικού θρίλερ στη Μεγάλη Βρετανία. Το πρώτο της βιβλίο, Μερικές φορές λέω ψέματα, αγαπήθηκε από την πλειοψηφία τόσο στην χώρα της όσο και στην Ελλάδα. Το δεύτερο βιβλίο της, Ξέρω ποια είσαι, σήκωσε ‘θύελλα’ αντιδράσεων από τους αναγνώστες. Στο τρίτο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα πριν από λίγες εβδομάδες, Η δική του και η δική της, έρχεται για να μας αποζημιώσει. Όλα τα βιβλία της αποτελούν τον ορισμό του page turner βιβλίου, κρατώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Εκείνη: Δημοσιογράφος και προσωρινή παρουσιάστρια του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του BBC, που επιστρέφει και πάλι στο προηγούμενο πόστο της ως γενική εξωτερική ανταποκρίτρια. Χωρισμένη, έχοντας χάσει το παιδί της λίγους μήνες μετά τη γέννησή του από έναν αιφνίδιο θάνατο.

Εκείνος: Αστυνομικός με μετάθεση από το Λονδίνο, σε ένα μικρό χωριό όπου βρίσκεται και το πατρικό του σπίτι, το Μπλακντάουν. Ζει πλέον με την αδερφή του και την ανιψιά του, θρηνώντας από τη μία για το παιδί που έχασαν και πλήττοντας θανατηφόρα στο ήσυχο αυτό χωριό.

Όλα ανατρέπονται όταν στο Μπλακντάουν πραγματοποιείται ένας φόνος. Η Ρέιτσελ βρίσκεται νεκρή μέσα στο δάσος. Η Ρέιτσελ που είναι άνθρωπος κλειδί για το απώτερο, αλλά και το πρόσφατο, παρελθόν αυτού του εν διαστάσει ζευγαριού. Όλα ανατρέπονται όταν οι δολοφονίες αρχίζουν και πληθαίνουν με αυξανόμενη ταχύτητα. Όλα ανατρέπονται όταν κάποιος ‘φυτεύει’ ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον των δύο κεντρικών ηρώων.

Στα συν του βιβλίου είναι η πλοκή του και η ταχύτητα με την οποία σε εξαναγκάζει να το διαβάσεις. Κρατάει την αγωνία του αναγνώστη στα ύψη. Επιπλέον σε βάζει τόσο στην ιστορία και στη θέση των πρωταγωνιστών του που πιάνεις τον εαυτό σου παράλληλα με την ταχύτητα που το διαβάζεις, να κάνεις παύσεις ώστε να σκεφτείς καλά τα hints που σου δίνει.

Στα μείον του βιβλίου, από την άλλη πλευρά, είναι οι μικρές ανατροπές κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης τις οποίες, ένας έμπειρος αναγνώστης του είδους, μπορεί να τις μαντέψει πολύ πριν τις δει γραμμένες. Η τελική ανατροπή που έρχεται πάντα στο τελευταίο κεφάλαιο της Feeney παραδοσιακά είναι από τη μία έκπληξη που δεν την περιμένεις, αλλά δεν μπορεί να τη στηρίξει απόλυτα σύμφωνα με την έλλειψη έστω και μικρών αναφορών (μιας ή δύο προτάσεων κατά τη διάρκεια) που δεν θα ερχόταν ως όπλο εντυπωσιασμού και συναισθηματικής φόρτισης στο τέλος.

Σίγουρα, η Alice Feeney είναι από τις συγγραφείς που διαβάζω και θα συνεχίσω να διαβάζω στο μέλλον. Έχει πολλά να μας δώσει και είμαι σίγουρη ότι θα τα δούμε σύντομα. Η γραφή της παρουσιάζει ήδη μεγάλα βήματα βελτίωσης, ενώ πλέον μπορεί να φορτίσει συναισθηματικά τον αναγνώστη της.

Το βιβλίο της Alice Feeney Η δική του και η δική της κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βell σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σχολιάστε