«Πανέξυπνα πλάσματα» της Shelby Van Pelt…

Οι μελετητές της θαλάσσιας ζωής έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι πολλά από τα θαλάσσια πλάσματα διαθέτουν εξαιρετική ευφυΐα έχοντας δημιουργήσει έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Η Shelby Van Pelt μεγαλωμένη στη Βορειοδυτική Ακτή της Βόρειας Αμερικής δημιουργεί ένα feelgood μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην πανέμορφη περιοχή του Βορειοδυτικού Ειρηνικού στο Σόουελ Μπέϊ. Μια μικρή κοινότητα, που δεν θα τη βρείτε στον χάρτη της Αμερικής, με τους λιγοστούς κατοίκους της να έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη και δεμένη σχέση κάνοντας τους όλους μια μεγάλη «οικογένεια».

Η 70χρονη Τόβα Ισάλιβαν δεν είναι από τις γυναίκες που τα παρατάνε τόσο εύκολα και ακόμα και σε αυτή την ηλικία εξακολουθεί να εργάζεται ως καθαρίστρια στο τοπικό ενυδρείο της περιοχής. Μια εργασία που δεν την έχει ανάγκη λόγω των ανθηρών οικονομικών της αλλά είναι το μοναδικό πράγμα που της απασχολούσε το μυαλό μετά το θάνατο του συζύγου της. Μέσα από αυτή της την ενασχόληση θα δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο δέσιμο με το Μάρκελο, το γιγάντιο και ιδιότροπο χταπόδι του Ειρηνικού, που φιλοξενείται εκεί μετά τη διάσωση του. Ο Μάρκελος έχει την τάση να το σκάει από τη δεξαμενή του αναζητώντας ξεχωριστές λιχουδιές μέσα στους χώρους του ενυδρείου.

Πέρα από τις νυχτερινές αποδράσεις του ο Μάρκελος κρύβει πολλές εκπλήξεις για την καινούργια του φίλη. Το άγρυπνο μάτι του και η εξαιρετική του «κριτική σκέψη», αν μπορούσαμε να πούμε κάτι τέτοιο για ένα κεφαλόποδο, αρχίζει να «ερευνά» τι συνέβη πριν από τριάντα χρόνια όταν το γιος της Τόβα, Έρικ, εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο στην ηλικία των δεκαοχτώ του χρόνων. Ο Μάρκελος γίνεται ντεντέκτιβ για χάρη της καλόκαρδης ηλικιωμένης φίλης του αρχίζοντας να χρησιμοποιεί όποιο τέχνασμα διαθέτει χάρη στο ασπόνδυλο σώμα του προκειμένου να της φανερώσει την αλήθεια πριν είναι πολύ αργά…

Μετά το «Πράσινο σημειωματάριο» της Clare Pooley τα «Πανέξυπνα πλάσματα» θα γεμίσουν την ψυχή σας με τα πιο όμορφα συναισθήματα παρόλο που το βιβλίο βγάζει μια γλυκόπικρη αίσθηση. Οι ήρωες της Shelby Van Pelt είναι άνθρωποι με ευαισθησίες αλλά και με ιδιοτροπίες που μπορεί να σας κάνουν να τους αντιπαθήσετε στην αρχή αλλά μέχρι να φτάσετε στην τελευταία σελίδα θα τους έχετε βάλει όλους μέσα στην καρδιά σας. Η αφήγηση σε πρωτο-πρόσωπη γραφή έχει έναν ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό αλλά παρόλα αυτά θα θέλετε να πατήσετε «φρένο» στην ανάγνωση σας προκειμένου να μην τελειώσουν γρήγορα οι 520 χορταστικές του σελίδες.

Πιστεύω ότι στη φάση που βρισκόμαστε ως κοινωνία σε παγκόσμια κλίμακα τα feelgood βιβλία είναι ότι χρειαζόμαστε προκειμένου να ξεφεύγουμε από τις δυσκολίες της καθημερινότητας μας. Η συγγραφέας βυθίζει τους αναγνώστες της στην πλοκή των «Πανέξυπνων πλασμάτων» κάνοντας τους κοινωνούς της ζωής τους, των προβληματισμών τους, των αγωνιών τους αλλά και των όμορφων και ξεκαρδιστικών στιγμών τους. Αναδεικνύοντας την αγάπη του ανθρώπου για τη φύση και τα ζώα μας αποδεικνύει πόσο όμορφη είναι η συνύπαρξη μας μαζί τους.

Ο Μάρκελος, που μετρά τις τελευταίες του μέρες, λειτουργεί ως η συνείδηση της Τόβα, η οποία βαθιά μέσα της γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί με την εξαφάνιση του γιου της Έρικ αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί ανοιχτά ζώντας επί τριάντα χρόνια στη σκιά του φαντάσματος του. Παρόλα αυτά η απόφαση της Shelby Van Pelt να δώσει σε ένα χταπόδι πρωταγωνιστικό και ουσιαστικό ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας της είναι το χαρακτηριστικό που κάνει το βιβλίο της «Πανέξυπνα πλάσματα» να διαφέρει από ότι έχετε διαβάσει μέχρι τώρα. Το «αστυνομικό δαιμόνιο» του Μάρκελου είμαι σίγουρη ότι θα σας εκπλήξει όπως ακριβώς έγινε και με τους ήρωες της Van Pelt.

Το «Πανέξυπνα πλάσματα», θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά όπου μέσα από τη συναισθηματική, χιουμοριστική, έξυπνη αλλά και γεμάτη σοφία γραφή του θα σας περάσει πολλά μηνύματα αλλά θα σας κρατήσει και μια υπέροχη συντροφιά όσο το διαβάζετε. Κυριολεκτικά ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει μέχρι τώρα που χάρισε στο πρόσωπο μου πολλά χαμόγελα ακόμα και όταν ήμουν εκτός σπιτιού κάνοντας τους γύρω μου να με κοιτούν περίεργα… Ταυτόχρονα όμως το βιβλίο της Shelby Van Pelt είναι ένα πόνημα που αναφέρεται στη θλίψη της απώλειας και στη μοναξιά του ανθρώπου άσχετα αν αυτός είναι νέος ή ηλικιωμένος αναδεικνύοντας και αγκαλιάζοντας τα με απίστευτη τρυφερότητα με την απλά δομημένα γραφή του.

H Shelby Van Pelt με το «Πανέξυπνα πλάσματα» θα σας αφήσει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα καθώς θα ολοκληρώνετε την ανάγνωση του βιβλίου της και παράλληλα θα σας συγκινήσει τόσο πολύ που κυριολεκτικά θα το κουβαλάτε για πολύ καιρό μέσα σας. Και ιδιαίτερα τη μορφή του Μάρκελου, του γιγάντιου χταποδιού του Ειρηνικού, που θα σας μαγέψει με την ευφυΐα του, τους ξεκαρδιστικούς τρόπους απόδρασης του από την δεξαμενή του, τους κρυμμένους θησαυρούς του και τις έξυπνες ατάκες του αποδεικνύοντας σας πόσο υπέροχη είναι η φύση γύρω μας και πόσο οφείλουμε να τη σεβόμαστε και να προστατεύουμε κάθε ζωντανό της πλάσμα…


Το βιβλίο της Shelby Van Pelt «Πανέξυπνα πλάσματα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σχολιάστε