«Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου» της Χίρο Αρικάουα…

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε ένα βιβλίο τόσο έντονα συγκινησιακό που να μείνει χαραγμένο μέσα στην ψυχή και στο μυαλό σας για πάντα; Έχετε ε; Ήμουν σίγουρη. Προσωπικά αρκετά βιβλία τα κουβαλάω μαζί μου ακόμα και μετά από πολλά χρόνια που τα έχω διαβάσει. Ένα από αυτά είναι «Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου» της Χίρο Αρικάουα. Δεν συνηθίζω να διαβάζω Ιάπωνες λογοτέχνες αλλά αυτό το μικρό βιβλιαράκι ήρθε στα χέρια μου από μια πολύ καλή φίλη που έχει έρωτα και πάθος με τις γάτες, και όχι μόνο, αφού έχει υιοθετήσει αρκετές χνουδωτές ψυχούλες. Και μόλις ξεκίνησα να το διαβάζω ήξερα ότι δεν θα βγω αλώβητη από αυτό το λογοτεχνικό ταξίδι.

Η Αρικάουα έχει γράψει ένα βιβλίο που εξυμνεί τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στα ζώα. Ένα βιβλίο που δείχνει πόσο μεγάλη πίστη και αγάπη τρέφουν τα ζώα που έχουμε κοντά μας, τα φροντίζουμε και τους δίνουμε την αγάπη μας. Ένας δεσμός ζωής που δύσκολα διαρρηγνύεται καθώς όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δυνατός. Πολλοί λένε ότι οι γάτες είναι εγωιστικά πλάσματα που σκέφτονται περισσότερο τον εαυτό τους παρά τους ανθρώπους που τις φροντίζουν. Η συγγραφέας όμως με το «Χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου» αποδεικνύει ότι οι γάτες δένονται ιδιαίτερα με τα αφεντικά τους και δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Ο λόγος για έναν αδέσποτο γάτο που ζει σε ένα πάρκινγκ στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Μια ψυχή ελεύθερη από οποιαδήποτε δεσμά που κυριολεκτικά δεν θα άλλαζε την ελευθερία του με τη «φυλακή» μιας ζωής μέσα σε ένα διαμέρισμα. Σίγουρα όμως αυτό είναι που αναζητά στην πραγματικότητα; Όταν μια μέρα χτυπηθεί από αυτοκίνητο θα καταφύγει στη βοήθεια ενός νεαρού, του Σατόρου, που θα τον φροντίσει, θα του χαρίσει τη ζεστασιά και τη θαλπωρή ενός σπιτικού και θα τον ονομάσει Νάνα. Μετά από πέντε χρόνια κοινής ζωής ο Σατόρου θα πάρει τον Νάνα μαζί σε ένα ταξίδι με το βαν του θέλοντας να επισκεφτεί τρεις από τους παιδικούς του φίλους. Ο Νάνα είναι πολύ ευχαριστημένος με αυτό το ταξίδι παρόλο που δεν γνωρίζει το λόγο αυτής της περιπέτειας καθώς ο Σατόρου δεν θέλει να του τον αποκαλύψει.

Η Χίρο Αρικάουα θα ξετυλίξει αργά και νωχελικά το νήμα της αφήγησης της χωρίς να αποκαλύψει τίποτα στους αναγνώστες αλλά παράλληλα αφήνοντας αιχμές για το τι συμβαίνει στη ζωή του Σατόρου και γιατί αποφάσισε να κάνει αυτό το ταξίδι μαζί με το γάτο του. Η ευαισθησία και το χιούμορ που χαρακτηρίζει την συγγραφέα προκαλεί στους αναγνώστες ποικίλα συναισθήματα αλλά ένα είναι σίγουρο. Ότι το «Χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου» κυριολεκτικά θα σπαράξει την ψυχή και όλο σας το είναι. Ειδικά όσοι από εμάς έχουμε ζώα στο σπίτι θα κατανοήσουμε απόλυτα την άδολη αγάπη που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Σατόρου και στον Νάνα.

Το βιβλίο της Ακιράουα είναι μια συναρπαστική εμπειρία που ακόμα και αν δεν είστε ζωόφιλοι θα σας καθηλώσει με την ιστορία του. Ένα πόνημα που πραγματεύεται την έννοια της φιλίας, της συντροφικότητας, της οικογένειας, της αγάπης και του αιώνιου δεσμού ανάμεσα στον άνθρωπο και στα ζώα. Οι χαρακτήρες που έχει πλάσει η συγγραφέας είναι τόσο ρεαλιστικοί που θα σας γοητεύσουν από την πρώτη στιγμή και θα σας κάνουν κοινωνούς της ζωής τους, του ταξιδιού τους και της καθημερινότητας τους. Και όταν θα φτάσετε στο τέλος αυτού του ταξιδιού θα είστε τόσο γεμάτοι από συναισθήματα που καλό θα είναι να έχετε και ένα πακέτο χαρτομάντιλα δίπλα σας. Πραγματικά λίγα βιβλία με έχουν συγκινήσει και με έχουν κάνει να βουρκώσω και ένα από αυτά είναι το «Χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου»…

Να ξέρετε ότι η Αρικάουα επιλέγει να εξιστορήσει την πλοκή του βιβλίου της μέσα από την οπτική γωνία του Νάνα, του γάτου, και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που δίνει περισσότερη ουσία στο πόνημα της. Ο Νάνα χλευάζει τους ανθρώπους, όπως κάθε γάτα κάνει σίγουρα για τον χούμαν της – όπως χιουμοριστικά αναφερόμαστε συνήθως – και για τον κάθε χούμαν που τον περιβάλλει θέλοντας να τονίσει πόσο ανώτερα όντα είναι τελικά τα αιλουροειδή. Οι σκέψεις του Νάνα κρύβουν μέσα τους ειρωνεία για το ανθρώπινο είδος που δεν μπορεί να καταλάβει την πραγματική τους φύση αλλά και μπόλικο χιούμορ με τον τρόπο που περιγράφει το πόσο τελικά οι άνθρωποι υποτιμούν τις γάτες και τις δεξιότητες τους.

Γλυκόπικρο το «Χρονικό ενός πολύταξιδεμένου γάτου» αλλά και συνάμα ιδιόρρυθμο μυθιστόρημα για τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα σε έναν άνδρα και το γάτο του. Ένα συγκλονιστικό και σπαραχτικό γραπτό για αυτή την άδολη αγάπη που αναπτύσσεται μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός κατοικίδιου στα χρόνια της συμβίωσης τους. Μια αγάπη που έχει γερές ρίζες και δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουν, και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου της Χίρο Ακιράουα. Μια ιστορία που πραγματικά μας δείχνει πόσο λίγοι είμαστε μπροστά στην απεραντοσύνη της αφοσίωσης ενός ζώου προς το πρόσωπο μας μέσα από τις μικρές και καθημερινές πράξης φροντίδας που τους δείχνουμε. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί γιατί έχει να μας διδάξει πολλά. Μην το προσπεράσετε…


Το βιβλίο της Χίρο Αρικάουα «Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Σχολιάστε