Gemini – Ήρα Βλάχου

Το νέο βιβλίο της Ήρας Βλάχου με τίτλο Gemini διαδραματίζεται σε ένα χωριό κοντά στην Καρδίτσα που λέγεται Κτιμένη. Η ιστορία ξεκινάει όταν η Λίζα επισκέπτεται τον δίδυμο αδερφό της Αζίλ, μετά από 20 χρόνια. Οι σχέσεις των δύο αδερφών έχουν παγώσει, ενώ ο Αζίλ είναι κάθετος στο να δεχτεί και πάλι πίσω την αδερφή του. Παρόλα αυτά το κάνει μόνο και μόνο επειδή τον πιέζει η γυναίκα του η Ανθή, της οποίας δεν θέλει να χαλάσει κανένα χατίρι. Από την εγκατάσταση της Λίζας στο σπίτι του Αζίλ και της Ανθής αρχίζει να εξελίσσεται μια ιστορία, οι ανατροπές της οποίας καθώς και η αποκάλυψη καλά κρυμμένων μυστικών από όλους τους ανθρώπους που εμφανίζονται μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου έρχονται σαν χαστούκι στις ζωές όλων τους. Μυστικά καλά κρυμμένα -ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν- για χρόνια, θα έρθουν στο φως, ενώ οι κάτοχοί τους θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το αν και το πως θα προχωρήσουν παρακάτω στη ζωή τους.

Το Gemini της Ήρας Βλαχου δεν είναι μόνο ένα βιβλίο για την αδερφική αγάπη, που παρόλες τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τα προβλήματα και τις παρεξηγήσεις πρέπει να βρει τις θύμισες από την αρχή της ύπαρξης τους. Είναι ένα βιβλίο για τον άνθρωπο, για τις άμυνες που υψώνει σε δραματικές εμπειρίες, για την δύναμη που κρύβει ο καθένας μας μέσα να προσπελάσει τα εμπόδια που του έρχονται κατά κύματα στη ζωή και στο τέλος να βρει το φως, το χαμόγελο, αγαπώντας ακόμα και τα σκοτάδια του. Αυτά τον έκαναν άλλωστε αυτό που είναι σήμερα.

Ο λόγος της είναι καλογραμμένος και ρέει γρήγορα. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται είναι απλό χωρίς να γίνεται απλοϊκό. Οι εικόνες και οι περιγραφές που υπάρχουν μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου είναι παραστατικές και γλαφυρές. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα στο Gemini είναι ο μονόλογος που κάνει κάποια στιγμή η Λίζα, μια εξομολόγηση, μια κατάθεση ψυχής θα έλεγα, απευθυνόμενη φαινομενικά προς την Ανθή. Ουσιαστικά όμως είναι ένα κείμενο που θα δώσει δύναμη σε πολλές γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί βία, κακοποίηση και καταπίεση στο όνομα ενός φαινομενικά μεγάλου έρωτα, ενός μονόπλευρου έρωτα. Τι συμβαίνει όταν διώχνεις έναν άνθρωπο που δεν σου κάνει, ο οποίος θα έδινε και τη ζωή του ακόμα για σένα, για τον πρώτο τυχόντα και τι θα ακολουθήσει μόλις περάσει η «φωτιά» της πρώτης περιόδου. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να απαγκιστρωθεί από έναν τοξικό και άκρως επικίνδυνο σύζυγο;

Έτσι, μπορεί σε πρώτο πλάνο να ναι η αδερφική αγάπη και η κατά τ’ άλλα ήσυχη ζωή στην επαρχεία, αλλά κατ’ εμέ υπάρχουν πολύ πιο ουσιαστικά και σοβαρά μηνύματα μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Οι ήρωες δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς, αγάπης, κατανόησης και αποδοχής, μαθήματα προς μίμηση, αλλά και μαθήματα προς αποφυγή, όπως είναι οι καταχρήσεις, ο σκοτεινός υπόκοσμος, εκμετάλλευσης ανθρώπινων ψυχών. Το μόνο που μου έλειψε από το συγκεκριμένο βιβλίο είναι η ίσως μεγαλύτερη έκτασή του, καθώς η συγγραφέας του θα μπορούσε να σκιαγραφήσει λίγο καλύτερα και τους επικουρικούς ήρωές της. Πιστεύω ότι θα είχαν να πουν και να δώσουν πολλά και όμορφα στοιχεία, ανάλογα -αν όχι και ισάξια- της Λίζας! Ωστόσο, είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εξαιρετικά γρήγορα και σου μένει για μέρες στο μυαλό! Πάρα πολύ καλή προσπάθεια από μια κοπέλα που είναι νέα στον χώρο της συγγραφής και είμαι σίγουρη ότι έχει να μας χαρίσει πολλά και όμορφα ταξίδια ακόμα!


Το βιβλίο της Ήρας Βλάχου «Gemini» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σχολιάστε