Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου -Φαίδων Κυριακού-Εκδόσεις Κέδρος (review)

Το τίμημα της ζωής είναι ο θάνατος·
όχι ο δικός μας θάνατος,
παρά ο θάνατος των ανθρώπων που αγαπάμε.

Σε μάχη είμαστε από το πρώτο μας κλάμα, Πάρι. Ο θάνατος σου είναι η ζωή μου και η ζωή είναι σπάνιο πράμα, άμα τη χάσεις καληνύχτα, κάποιος κερδίζει από το κουφάρι σου. Ο κόσμος δεν φτιάχτηκε για τους λιπόψυχους. Φτιάχτηκε για τους δυνατούς, για αυτούς που πολεμούν καλύτερα από αυτούς που τους πολεμάνε. Το ζουμί της ζωής είναι τούτο: να φας τους άλλους πριν φαγωθείς…

Τον Οκτώβριο του 1872, στο αθλιότερο δεσμωτήριο της χώρας, στις φυλακές του Ναυπλίου, ο Πάρις Πρεβώ περιμένει την εκτέλεση του αφού δεν του δόθηκε η χάρη που ζήτησε, με τη κατηγορία της προδοσίας. Επειδή η ζωή με το θάνατο όμως παίζουν παιχνίδια, μια μέρα πριν την εκτέλεση του, γίνεται ένα ατύχημα και οι δήμιοι πεθαίνουν. Μέχρι να βρεθούν οι καινούργιοι, ο Πρεβώ κερδίζει κάποιες μέρες ζωής. Και σε αυτό το διάστημα θα έρθει στο κελί του ο Λιανός, ένας ακόμα θανατοποινίτης. Δεν έχουν τίποτα κοινό, εκτός από το τέλος τους που πλησιάζει. Ή μήπως όχι;

Κλεισμένοι μέσα στα πέτρινα τείχη της μικρής και απάνθρωπης φυλακής τους, περιμένοντας το τέλος, θα αρχίσουν δειλά δειλά να διηγούνται ο ένας στον άλλο την ζωή τους, αναβιώνοντας το παρελθόν τους με όλη τη λαμπρότητα και την τραγωδία του. Μέσα σε αυτό το κελί θα δημιουργηθεί μια φιλία και ένα δίλημμα. Τι πραγματικά θα επικρατήσει;

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα με κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά στοιχεία, όπου μέσα από την γλαφυρή αφήγηση του συγγραφέα, γίνεται εκτενής αναφορά σε ιστορικά γεγονότα – κάποια σημάδεψαν την ανθρωπότητα, όπως η ανακάλυψη του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου και ζούμε μέσα από τους δύο κεντρικούς ήρωες, ιστορικές στιγμές της περιόδου από την Ελληνική Επανάσταση  και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους βλέποντας ταυτόχρονα τον διαρκή αγώνα για επιβίωση, μέχρι το μακρινό Παρίσι του φιλελληνισμού, με έργα τέχνης και προσωπικότητες όπως ο Μπράιγ και ο Ντελακρουά που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας.

Αν και η μυθοπλασία είναι φανερή σε όλο το μυθιστόρημα, το εξαιρετικό δέσιμο που πετυχαίνει ο συγγραφέας με γεγονότα που έγιναν στη πραγματικότητα, αφήνει μια επίγευση μοναδική.

Οι περιγραφές απίστευτα ζωντανές μας μεταφέρουν σε κάθε τόπο και σε κάθε χρονική περίοδο που περιγράφεται στις σελίδες. Γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες κάθε μικρής ή μεγάλης στιγμής.

Οι χαρακτήρες ολοκληρωμένοι με έναν ψυχισμό μοναδικό .Διακρίνουμε τη συναισθηματική φόρτιση σε όλη τη διάρκεια του μυθιστορήματος. Ξετυλίγονται μυστικά, πάθη, ενοχές, αμφιβολίες και με την εναλλαγή της αφήγησης από τον ένα στον άλλο, από το παρόν στο παρελθόν και πάλι από την αρχή, θα φτάσουμε στο σημείο να αντιληφθούμε το πραγματικό λόγο της φυλάκισης τους και της μελλοντικής εκτέλεσης τους.

Πρόκειται για ένα φοβερό ταξίδι προσωπικής αυτογνωσίας, όπου μέσα από τη ζωή των ηρώων και των δευτερευόντων χαρακτήρων, γίνεται μια ενδελεχής ανάλυση των ανθρώπινων αδυναμιών καθώς και των συνεπειών που αυτές αποφέρουν.

Είναι ανατρεπτικό, πραγματικά ως το τέλος δεν μπορείς να φανταστείς τη κατάληξη και εκείνο που πραγματικά θαύμασα, είναι ότι παρά το στενάχωρο γεγονός της επερχόμενης εκτέλεσης των ηρώων, η πραγματικότητα έρχεται κόντρα σε όλο αυτό, διότι μας αφήνει μια αισιοδοξία ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το θάνατο… πολλές φορές είναι η λύτρωση που ανακουφίζει…. η Ελευθερία που ακόμα και αν άργησε, τελικά ήρθε…

ότι περισσότερο και αν προσπαθήσω να πω, απλά θα είναι πολύ λίγο μπροστά σε αυτό το αριστουργηματικό μυθιστόρημα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας πω ότι όποιος δεν το διαβάσει απλά θα έχει χάσει κάτι πολύ μεγάλο. Μπράβο στον συγγραφέα Φαίδωνa Κυριακού και ένα μεγάλο Ευχαριστώ.

Το τίμημα της ζωής είναι ο θάνατος·
όχι ο δικός μας θάνατος,
παρά ο θάνατος των ανθρώπων που αγαπάμε.

Αν ζήσουμε χωρίς να αποχαιρετήσουμε κανέναν τότε η ζωή μας είναι ένα δώρο, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι μας δόθηκε ακέραιη. Σαν θάβουμε όμως τους ανθρώπους μας… αυτό είναι το τίμημα που ζούμε. Εγώ δεν θα βαρύνω κανένας και είναι και αυτό μια λύτρωση. Άμα είσαι ξεγραμμένος πεθαίνεις πιο εύκολα.


Το βιβλίο του Φαίδωνα Κυριακού «Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Σχολιάστε