Κερδίστε δύο βιβλία από την τριλογία του Μακεδονικού Αγώνα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου…

Το Book Tales στις 7 Μαΐου έκλεισε δύο χρόνια ζωής, ενημέρωσης και κριτικής ματιάς στο χώρο του βιβλίου και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός προσφέρει στους αναγνώστες του τα δύο τελευταία βιβλία της τριλογίας του Μακεδονικού Αγώνα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου «Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας» και «Συναξάρια της μικρής Πατρίδας» σε έναν τυχερό αναγνώστη. Μια τριλογία που έχει να μας διδάξει πολλά όπως η Ιστορία μας. Βιβλία που μας γεμίζουν περηφάνια για την καταγωγή μας, ξυπνούν το αίσθημα ευθύνης που κουβαλάμε μέσα μας προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αναδεικνύοντας την πίστη και τα ιδεώδη του ελληνισμού που επιδείκνυε ηρωισμό, ανδρεία και αφοβιά μπροστά στα ξίφη των κατακτητών.

remote.jpg (12)

Λιανοκέρια της μικρής Πατρίδας

«Μόι μάικα… Μάνα μου…»
Της σκούπισε το ιδρωμένο μέτωπο η Αρετή, άνοιξε η μικρή τα βλέφαρά της και την κοίταξε με μάτια μουσκεμένα.
«Τη μάνα σου έβλεπες, Βάσιλκα; Τη φώναζες στον ύπνο σου…»
«Τη μάνα μου δεν τη θυμάμαι, δεν τη γνώρισα ποτέ, πώς να τη δω;» της αποκρίθηκε σιγαλόφωνα, ανάκατα, μισά ελληνικά, μισά βουλγαρικά.
«Εσένα έβλεπα…» συνέχισε με χειλάκια τρεμάμενα.
«Εσένα έβλεπα, κυρά-δασκάλα…» 

Στη χαραυγή του εικοστού αιώνα, αδυσώπητος μαίνεται ο αγώνας στη σκλάβα Μακεδονία. Η γη ματώνει, ο ελληνισμός ψυχορραγεί. Τούρκοι, Βούλγαροι, κομιτάτα, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, αμέτρητες θυσίες.

Γυναίκες της μικρής πατρίδας. Δασκάλες, νοσοκόμες. Σαν την Αρετή, σαν τη Φωτεινή. Κι άγουρα βλαστάρια, με βάσανο μεγαλωμένα, με κίνδυνο αναστημένα. Σαν τη μικρούλα Βάσιλκα, που μάνα δε γνώρισε ποτέ, μια χούφτα μόνο τα χρόνια της, γιομάτα πείνα και κατατρεγμό, επτά χρόνων παιδί και την έχουν σαρώσει τα δεινοπαθήματα του κόσμου όλου. Σαν τον Μήλιο και την Ανθή, κλωνιά απογυμνωμένα καταμεσής ενός άγριου πολέμου, με σπίτι πυρπολημένο και γονιούς χαμένους στις επιθέσεις των κομιτατζήδων.
Λιανοκέρια της μικρής πατρίδας.
Φύλλα σκόρπια στο άγιο χώμα της.

New book 13

Συναξάρια της μικρής Πατρίδας

«Άραγε θα ξεχάσουμε ποτέ; Θα γιατρευτούμε απ’ τις πληγές;»
«Παρακαλώ να μην ξεχάσω. Τούτος ο αγώνας από τον νου και την καρδιά μου να μη σβηστεί. Τόσες θυσίες, τόσες αδικοχαμένες ψυχές, ούτε μια να μη λησμονηθεί…»
Πήρε το βλέμμα της από πάνω του και κοίταξε με μάτια βουρκωμένα τη Θεσσαλονίκη που έσβηνε αργά στην πρωινή ομίχλη.
«Έχεις δίκιο…» ψιθύρισε στο τέλος. «Ο μόνος τάφος των νεκρών είναι οι καρδιές των ζωντανών…» 

Ο Μήλιος, η Ανθή, η μικρούλα Βάσιλκα, λιανοκέρια της σκλάβας Μακεδονίας. Μια χούφτα χρόνια μόνο η ζωή τους, στεριωμένα σε φωτιά και πόλεμο.
Η Αρετή και η Φωτεινή, γυναίκες της μικρής πατρίδας, ταγμένες σε αγώνα αντρειωμένο για το γένος και τη λευτεριά. Θέριεψαν οι ψυχές τους κι έκλαψαν συνάμα. Για το παιδί που έχασε τόσο άδικα η μία. Για τον άντρα που αγάπησε παράφορα και σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια η άλλη.
Σιμά τους ο Παύλος Μελάς, ο Τέλλος Άγρας, ο καπετάν Κώττας, ο καπετάν Γαρέφης. Κείνοι που θυσιάστηκαν κι αναπαύτηκαν αιώνια στα σπλάχνα της μακεδονικής γης, αντάμα με χιλιάδες άλλους άνδρες και γυναίκες του λαού μας.
Συναξάρια της μικρής πατρίδας.
Μαρτύρων και ηρώων αίμα.
Αυτή είναι η ιστορία τους.


Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  1. Να δηλώσετε «Μου αρέσει» στη σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός
  2. Να δηλώσετε «Μου αρέσει» στη σελίδα του Book Tales
  3. Να κοινοποιήσετε δημόσια στο προφιλ σας την ανάρτηση του διαγωνισμού (παρακαλούμε μία κοινοποίηση ανά συμμετοχή – θα τη βρείτε ΕΔΩ)
  4. Να αφήσετε ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση του διαγωνισμού (θα τη βρείτε ΕΔΩ)

Όσοι αναγνώστες του Book Tales δεν διαθέτουν facebook μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή ΕΔΩ.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019. Καλή επιτυχία σε όλους.

Σημείωση:
Οι κάτοικοι Αθηνών θα μπορέσουν να παραλάβουν το αντίτυπο του βιβλίου από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός (Εμμανουήλ Μπενάκη 13-15, Αθήνα) ενώ θα αποσταλεί μέσω ταχυδρομείου στους κατοίκους εκτός Αττικής από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η κλήρωση έγινε μέσω του Random List Generator και νικήτρια είναι η:

Αναστασία Ζαβού

Συγχαρητήρια. Ευχαριστούμε για τις συμμετοχές σας.

Σχολιάστε