Ο ασβός-WINTER P.FREDRIK-Εκδόσεις Κάκτος (review)

Στο κέντρο του δωματίου είχε σκαφτεί μια τρύπα. Γύρω από το χείλος της υπήρχαν μεγάλοι σωροί από χώμα, τσιμεντένια θραύσματα και σπασμένα πλακάκια. Το χώμα κουνιόταν από τα σκουλήκια και τα μαύρα έντομα που σέρνονταν μέσα του. Τα ίχνη του αίματος σταματούσαν στην άκρη της τρύπας. Η Σεσίλια κάθισε ανακούκουρδα κοντά στο άνοιγμα. Ήταν αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει να συρθεί ένας άνθρωπος μέσα.’Ενιωθε το σκοτάδι να της αντιγυρίζει το βλέμμα, καθώς τα μάτια της παρέμενα καρφωμένα στη στενή σήραγγα που οδηγούσε στο κάτω κόσμο…..

Κάθε χρόνο τη νύχτα της 6ης Νοεμβρίου επαναλαμβάνεται η ίδια ανατριχιαστική ιστορία. Ένας κατά συρροή δολοφόνος εισβάλει μέσα στο σπίτι του θύματος που έχει επιλέξει και συγκεκριμένα μέσα από το πάτωμα και το σκοτώνει. Το μόνο στοιχείο που αφήνει πίσω του, είναι η τρύπα μέσα στην οποία σέρνει και εξαφανίζει το θύμα του αλλά και τον ίδιο. Μόνο το αίμα του θύματος αποκαλύπτει την φρικαλεότητα που έχει προηγηθεί κάνοντας την έρευνα της Επιθεωρήτριας Σεσίλια Βρέντε και του συνεργάτη της Γιόνας Αντρέν να πέφτει πάντα σε τοίχο. Τον έχουν ονομάσει Ασβό γιατί σαν δρα σαν Ασβός.

Ώσπου ένα πρωί η εκδότρια Άνικα Γκράνλουντ βρίσκει ένα λασπωμένο χειρόγραφο έξω από την πόρτα του γραφείου της, με τον τίτλο «Είμαι ο Ασβός», το οποίο έρχεται στη πιο κατάλληλη στιγμή. Η έκδοση του είναι η τελευταία ευκαιρία του εκδοτικού οίκου να ορθοποδήσει και να κάνει το μπεστ σέλερ της χρονιάς. Το ηθικό δίλημμα μεγάλο. Να εκδοθεί η νοσηρή βιογραφία ενός κατά συρροή δολοφόνου που ζει κάτω από τη γη ή όχι; Η Άνικα ξέρει ότι οι αντιδράσεις θα είναι καταιγιστικές. Αυτό που δεν μπορεί να ξέρει είναι ότι η απόφαση της αυτή θα την οδηγήσει σε μια διαδρομή σκοτεινή που θα ξυπνήσει τους πολύ καλά κρυμμένους παιδικούς εφιάλτες της. Ή μήπως δεν είναι μόνο εφιάλτες;

Ένα παρατεταμένο γρατζούνισμα την έκανε να αναριγήσει σύγκορμη.Ο ανατριχιαστικός θόρυβος ερχόταν απ’ έξω. Ήξερε τι ήταν. Λεπίδες που έγδερναν το τοίχο.…..

Πρόκειται για ένα αστυνομικό και ψυχολογικό θρίλερ με υπερφυσικά στοιχεία το οποίο καταφέρνει να ανατριχιάσει τον αναγνώστη, παρά το γεγονός ότι οι περιγραφές δεν προσφέρουν αίμα και φρίκη. Στον υπέρτατο βαθμό. Αυτό που σε κάνει όμως να φαντάζεσαι είναι άκρως πιο ανατριχιαστικό.

Μια έξυπνη ιδέα του συγγραφέα που με την ωραία πλοκή κατάφερε και έδωσε στο αναγνωστικό κοινό μια αξιοπρεπή αναγνωστική εμπειρία. Χωρίς να υπάρχουν οι φοβερές ανατροπές και δεδομένου ότι κάπου μέσα μας φανταζόμαστε τι περίπου συμβαίνει, εντούτοις ο συγγραφέας καταφέρνει και μας γεννάει την αμφιβολία. Μήπως τελικά τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται; Υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα που όσο και αν βάζεις τη λογική μπροστά, η ιστορία καταφέρνει να σε κάνει να »τρομάξεις».

Καλογραμμένο με μικρά κεφάλαια που εξάπτουν τη όρεξη μας για τη συνέχεια. Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με μία φράση του ασβού που μας δίνει μια γεύση της ζωής του από πριν.

Η αφήγηση όμορφη με του χαρακτήρες πολλούς, διαφορετικούς και ενδιαφέροντες ο καθένας με τις δικές του ανασφάλειες αλλά και δυναμισμό ταυτόχρονα. Ο συγγραφέας δίνει βάρος στη ψυχισμό των ηρώων, δείχνοντας μας μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιες φορές ο άνθρωπος όταν η πίεση είναι υπερβολική.

Διαβάζεται εύκολα παρά το θέμα του και πρόκειται για ένα συγγραφέα που κάνει το ντεμπούτο του στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μέσα από αυτό το βιβλίο. Για μένα διαφέρει από τη γνωστή σκανδιναβική συνταγή όσον αφορά την αστυνομική λογοτεχνία. Πολύ καλή προσπάθεια με μόνη παρατήρηση το γεγονός ότι έχει αφήσει ανεξήγητα κάποια σημεία. Δεν θα πω τι για να μη προδώσω κάποιο στοιχείο, αλλά θεωρώ ότι εκεί έκανε λάθος. Εκτός και αν ετοιμάζει κάποια συνέχεια.

Σε γενικές όμως γραμμές πρόκειται για ένα καλό αστυνομικό θρίλερ, όπου ο συγγραφέας με την όμορφη γραφή του, μας παρουσιάζει εικόνες που θα μπορούσαν να είναι βγαλμένες από ταινία και μια πλοκή που σίγουρα σε κρατάει σε εγρήγορση. Όσο σκάβεις τόσο πιο βαθιά μπαίνεις…


Το βιβλίο του Winter P. Fredrik «Ο Ασβός» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Σχολιάστε