Σώσε με – Δημήτρης Σίμος

Είναι γενικά δύσκολο για μια γυναίκα να γράφει για την ψυχοσύνθεση ενός άντρα, αλλά είναι πραγματικό κατόρθωμα να γράψει ένας άντρας για την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας. Όταν δε, οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι τουλάχιστον έξι κεντρικοί (Άλκηστη, Νικόλ, Ράνια, η μαμά, η κόρη της Ράνιας και η αστυνόμος Λουκίδη), χώρια όσες γυναίκες περνάνε για λίγες σελίδες μέσα από τις 380 σελίδες του βιβλίου.

Ο Δημήτρης Σίμος, πέρα από ένα page turner ψυχολογικό-αστυνομικό θρίλερ, ήρθε για να κάνει την ανατροπή στους Έλληνες συγγραφείς. Αφήνει πίσω του για λίγο τον αστυνόμο Καπετάνο και έναν κόσμο που ενώ δεν του λείπουν οι γυναικείοι χαρακτήρες, δεν καταλαμβάνουν ωστόσο και μεγάλο χώρο στις ιστορίες του.

Ο Δημήτρης Σίμος, με το «Σώσε με», κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα.

Η περιγραφή των τοπίων, των ποταμών, του δάσους των μανιταριών, των μονοπατιών της τρούφας και της μικρής και απομονωμένης, από την υπόλοιπη Ελλάδα, περιοχή της Θράκης. Τα Πομακοχώρια. Δίνει μία νότα πραγματικής καρτ ποστάλ σε συνδυασμό με ένα καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ.

Ενώ θα μπορούσε να τοποθετήσει την ιστορία του σε οποιοδήποτε μικρό χωριό, σε οποιαδήποτε μικρή και κλειστή κοινωνία, επέλεξε το Κρυφό, στα Πομακοχώρια, μια περιοχή άγνωστη από πολλές απόψεις για τους περισσότερους από εμάς, ειδικά όσοι μένουμε είτε στην Αθήνα είτε στις άλλες μεγαλουπόλεις της μητροπολιτικής Ελλάδας. Η συνύπαρξη Μουσουλμάνων και Χριστιανών, με τους Χριστιανούς να είναι σχεδόν μειοψηφία σε αυτή την περιοχή, δίνει πρόσθετα κοινωνικά στοιχεία.

Η όλη υπόθεση κινείται γύρω από την εξαφάνιση τριών γυναικών, της Ελένης Καχαρίδου και της Μαρίας Καραχάλιου από τη μία πλευρά και της Άλκηστης Πομάνου από την άλλη. Όσο προχωράει η ιστορία ο αναγνώστης υποψιάζεται σταδιακά τους πάντες. Όλοι έχουν κάτι να κρύψουν, κεντρικοί και μη ήρωες. Μία μικρή κοινωνία που έχει συνήθειο, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά να κουκουλώνει τις βρωμιές της, τόσο οι μεμονωμένες οικογένειες, όσο και για τα κοινά μυστικά που επιλέγουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να μην τα βγάλουν προς τα έξω. Η επιλογή του, να ονομάσει το χωριό Κρυφό, είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Η ώρα της κρίσης και της δικαιοσύνης έχει έρθει. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου όλα τα στοιχεία του παζλ μπαίνουν στη θέση τους με έναν μαγικά ρεαλιστικό τρόπο. Ο αναγνώστης μένει ενεός με την τελική έκβαση της εξαφάνισης της Άλκηστης Πομάνου.

Το «Σώσε με» του Δημήτρη Σίμου είναι ένα από τα πιο δυνατά βιβλία που θα διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι. Και όσοι δεν τολμάτε να εμπιστευτείτε και να στηρίξετε τους Έλληνες συγγραφείς, το «Σώσε με» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να του δώσετε την ευκαιρία για να σας εκπλήξει ευχάριστα! Ο Δημήτρης Σίμος ήρθε για να μείνει και μας αποδεικνύει πως με ό,τι λογοτεχνικό είδος καταπιαστεί, το κάνει καλά!


Το «Σώσε με» του Δημήτρη Σίμου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σχολιάστε