Το κουτί -Camilla Lackberg/henrik fexeus-Εκδόσεις Μεταίχμιο (review)

Όταν το σπαθί βυθίζεται στο άλλο της πόδι , ξέρει το πόνο που θα ακολουθήσει. Αλλά δεν είναι προετοιμασμένη. Ουρλιάζει και εύχεται να χάσει τις αισθήσεις της, να τρελαθεί, να της συμβεί οτιδήποτε, αρκεί να μη νιώθει πια τίποτα. Περνούν μερικά δευτερόλεπτα. Μια αιωνιότητα. Δεν μπορεί πια να δει. Η λεπίδα περνάει τελικά και από τα δυο της πόδια και βγαίνει από μια οπή στην άλλη πλευρά του κουτιού. Το σπαθί σταματά επιτέλους να δονείται. όμως ο ήχος του μοτέρ εξακολουθεί να δονείται…

Βίνσεντ και Μίνα…δύο άνθρωποι τόσο διαφορετικοί και συνάμα τόσο ίδιοι. Ένα δίδυμο από διαφορετικούς κόσμους που θα τους ενώσει ένας κοινός σκοπός. Ένα ιδιόρρυθμο δίδυμο που προσωπικά με κέρδισε. Η Μίνα είναι μια καλή αστυνομικός εμμονική με τα μικρόβια σε βαθμό που η εμμονή αυτή να της στερεί όχι μόνο τη σωματική αλλά και την επαφή γενικότερα με τους άλλους ανθρώπους, περιορίζοντας την, μόνο σε ότι είναι απαραίτητο. Ο Βίνσεντ από την άλλη είναι ένας διάσημος πνευματιστής και μάγος, με ψυχαναγκασμό στους μονούς αριθμούς. Παντρεμένος με την αδερφή της πρώτης γυναίκας του και τρία παιδιά και από τους δύο γάμους, δεν είναι αυτό που λέμε ένας άνθρωπος με μια απλή και συνηθισμένη ζωή.

Όταν καλείται από την αστυνομία να συνδράμει με τις γνώσεις του στη σκιαγράφηση του προφίλ του δολοφόνου, που έχει σκοτώσει ήδη δύο γυναίκες και έναν νέο με νοητική δυσκολία, θα δεχτεί. Και αυτό γιατί ο δολοφόνος έχει ένα μοναδικό μοτίβο που σκοτώνει . Με τρόπο »μαγικό». Μαζί με τη νεοσύστατη αστυνομική ομάδα, φτιαγμένη ειδικά για την εύρεση του δολοφόνου, θα προλάβουν να καταλάβουν τη παράλογη σκέψη του πριν σκοτώσει πάλι; Ή όχι; Και ποιο θα είναι το επόμενο θύμα του;

Εκτός βέβαια από τους κύριους ήρωες , στο μυθιστόρημα αυτό ο συγγραφέας μας φέρνει σε επαφή και με άλλους χαρακτήρες οι οποίοι αν και δευτερεύοντες , έχουν το δικό τους μοναδικό ρόλο στο όλο αφήγημα και όλοι μαζί κρατάνε το ενδιαφέρον μας αμείωτο, διότι οι ζωές κάποιων από αυτούς είναι άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα έξτρα ενδιαφέρον για την εξέλιξη γενικότερα.

Μυστικά, μαγικά κόλπα και άγνωστα παρελθόντα, καθιστούν τους πάντες ύποπτους. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με εξαιρετική αστυνομική πλοκή περίπλοκη και έξυπνη από τη μία. Από την άλλη. με ένα μαγικό τρόπο αγγίζει ευαίσθητες ανθρώπινες χορδές και προβληματίζει τον αναγνώστη πάνω σε θέματα που αφορούν πάρα πολύ κόσμο όπως για παράδειγμα είναι οι ψυχαναγκασμοί που μπορεί να έχουμε ως άνθρωποι της σύγχρονης, γεμάτης άγχος κοινωνίας.

Το άλλο δίδυμο, το συγγραφικό,  Lackberg-καταξιωμένη συγγραφέας  και Fexeus -καταξιωμένος πνευματιστής, ενώνουν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας θα αφήσει τους αναγνώστες άφωνους. Διαθέτει, ένταση, τρόμο, ρομαντισμό, οικογενειακά δράματα. Είναι μια μίξη στοιχείων με κεντρικό άξονα την αστυνομική δράση που δίνει ένα αποτέλεσμα εκρηκτικό.

Σκανδιναβικό νουάρ με όμορφη γραφή, ατμοσφαιρικές εικόνες και πλούσια εναλλαγή συναισθημάτων. Ιδιαίτερες και αρκετά ωμές περιγραφές όσον αφορά τα εγκλήματα που έχουν ήδη διαπραχθεί, κάνοντας μας να καταλάβουμε απόλυτα την αγριότητα από την οποία διακατέχεται ο δράστης καθώς και τη ψυχολογική του κατάσταση.

Αρκετές σελίδες θα σκεφτεί κάποιος αλλά προσωπικά πέρα από κάποια λίγα σημεία που πιστεύω ότι υπάρχει μια σχετικά ελαφριά επανάληψη σε κάποια θέματα , κατά τα άλλα η ανάγνωση ρέει αβίαστα και μάλιστα δημιουργεί στον αναγνώστη την επιθυμία να συνεχίσει όλο και πιο κάτω για να διαβάσει τη συνέχεια.

Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα ρεαλιστικό και καθηλωτικό.


Το βιβλίο των Lackberg Camilla /Henrik Fexeus»Το Κουτί» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σχολιάστε