Το ένστικτο-Aushley audrain-Εκδόσεις Μεταίχμιο (review)


To σπίτι σου λαμποκοπά στη νύχτα θαρρείς και τα πάντα εκεί μέσα έχουν πάρει φωτιά. Οι κουρτίνες που εκείνη διάλεξε για τα παράθυρα είναι μάλλον λινές. Ακριβό λινάρι. Απόψε βέβαια έχεις αφήσει τις κουρτίνες ανοιχτές Βλέπω το κορίτσι να παίζει με την κοτσίδα της όσο κάνει τα μαθήματά του. Βλέπω το αγοράκι να πετάει μπαλάκια του τένις στο ταβάνι, τέσσερα μέτρα ψηλά, ενώ η γυναίκα σου πηγαινοέρχεται στο σαλόνι, φορώντας ένα κολάν, και συμμαζεύει τον χαμό της ημέρας. Τα παιχνίδια στο καλάθι. Τα μαξιλάρια στη θέση τους, στον καναπέ.
Φοράτε όλοι τα καλά σας. Τα παιδιά φοράνε ασορτί καρό, κάθονται στον δερμάτινο καναπέ, ενώ η γυναίκα σου τα φωτογραφίζει με το κινητό της. Το κορίτσι κρατάει το αγόρι από το χέρι. Εσύ σκαλίζεις το πικάπ στο πίσω μέρος του δωματίου και η γυναίκα σου σου μιλάει, αλλά εσύ τη σταματάς με μια κίνηση –μάλλον το έχεις βρει. Το κορίτσι χοροπηδάει και η γυναίκα σου αρπάζει το αγόρι και το στριφογυρίζει. Βάζεις ένα ποτό, ουίσκι, παίρνεις μια τζούρα, μετά άλλη μία, και ξεγλιστράς από το πικάπ σαν να είναι παιδί που μόλις το έχει πάρει ο ύπνος. Έτσι ξεκινάς πάντοτε να χορεύεις. Παίρνεις το αγόρι. Τινάζει πίσω το κεφάλι. Το γυρίζεις ανάποδα. Η κόρη σου απλώνεται για ένα φιλί από τον μπαμπά και η γυναίκα σου σου κρατάει το ποτό…

Σπίρτα. Εκείνη επιστρέφει για να ανάψει τα κεριά στο στολισμένο τζάκι κι εγώ αναρωτιέμαι αν τα φιδογυριστά κλαδιά του έλατου είναι αληθινά, αν κουβαλούν τη μυρωδιά από το φυτώριο. Αφήνω τη φαντασία μου, φευγαλέα, να παρακολουθεί τα κλαδιά να φλέγονται όσο εσείς κοιμάστε. Φαντάζομαι τη θερμή, κατακίτρινη λάμψη του σπιτιού σου να μετατρέπεται σε ένα καυτό κόκκινο που τριζοβολά. Το αγόρι έχει πάρει μια σιδερένια τσιμπίδα και το κορίτσι το παίρνει ήρεμα από τα χέρια του προτού το πάρει χαμπάρι η γυναίκα σου. Η καλή αδελφή. Αυτή που διορθώνει τα λάθη. Αυτή που προστατεύει.

Με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, η συγγραφέας Aushley Audrain κάνει ένα εξαιρετικό ντεμπούτο .Η Μπλάιθ και ο Φοξ Κόνορ ερωτεύονται και παντρεύονται , αποφασισμένοι να ζήσουν μια υπέροχη κοινή ζωή. Όλα πηγαίνουν τόσο καλά και η Μπλάιθ μένει έγκυος. Είναι αποφασισμένη να γίνει η ιδανική μητέρα για την κόρη που έρχεται. Θα είναι ακριβώς αυτό που δεν υπήρξε ποτέ για εκείνη η δική της μητέρα. Θέλει να σπάσει την κατάρα που βαραίνει τις γυναίκες της οικογένειάς της. Μια κατάρα που της δημιούργησε τραυματική παιδική ηλικία σε αντίθεση με το σύζυγο της που η οικογένεια του ήταν πάντα δεμένη και δίπλα ο ένας στον άλλο.

Όταν όμως έρχεται η Βάιολετ , κάθε προσδοκία της συνθλίβεται. Η μικρή δεν ηρεμεί ποτέ όταν βρίσκεται μόνη με τη μαμά τη-δηλαδή μαζί της, ενώ δίπλα στο πατέρα της όταν έρχεται σπίτι, γίνεται το παιδί που κάθε γονιός λαχταράει. Η Μπλάιθ προσπαθεί να βρει τρόπο να την πλησιάσει ,προσπαθεί να νιώσει, αυτό που νιώθει και ο άντρα της. Θέλει να γίνει στοργική και θερμή, θέλει η κόρη της να αποζητά την παρουσία της. Όμως βαθιά μέσα της νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η Βάιολετ μοιάζει να μην είναι σαν όλα τα άλλα παιδιά. Ή μήπως όλα είναι προϊόν της φαντασίας της, βρίσκοντας διέξοδο από το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλή μητέρα;

Ένα τραγικό γεγονός στη παιδική χαρά θα την κάνει να καταλάβει ότι, κάθε μικρή ή μεγάλη υποψία της, είναι βάσιμη. Κανένας φυσικά δεν τη πιστεύει και με το καιρό η σχέση με τον άντρα της δείχνει να τελειώνει καθώς απομακρύνεται κάθε μέρα και πιο πολύ από κοντά της. Μέχρι που έρχεται στη ζωή τους, ένα δεύτερο παιδί , ο Σαμ και κάνει τα πράγματα να φαντάζουν όλο και καλύτερα. Η Μπλάιθ νιώθει επιτέλους τη μητρότητα και την ολοκλήρωση που δεν μπόρεσε να νιώσει με τη κόρη της μέχρι τώρα. Όλα δείχνουν να φτιάχνουν. Και ξαφνικά έρχεται το απροσδόκητο τέλος…

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα, ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με ωμές αλήθειες. Ένα μυθιστόρημα που αγγίζει το θέμα της μητρότητας χωρίς ταμπού και συγκαλύψεις. Γιατί ναι , σε αυτή τη ζωή, δεν είναι όλα ρόδινα στη ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας που γίνεται μητέρα, ακόμα και αν είναι συνειδητή απόφαση. Πολλές φορές υπάρχουν και αρνητικές καταστάσεις μέχρι να μπορέσει μια γυναίκα να ενσωματωθεί στο νέο ρόλο που καλείται να παίξει για το υπόλοιπο της ζωής της. Ένας »ρόλος» δύσκολος και απαιτητικός που τραντάζει αρχικά και εν συνεχεία αλλάζει τις ισορροπίες και στη γυναίκα-μητέρα ως προσωπικότητα αλλά και στις σχέσεις του ζευγαριού.

Μέσα από το βιβλίο η συγγραφέας βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο όσον αφορά και ένα άλλο μεγάλο θέμα. Το πόσο οι γονείς είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε την όποια διαφορετικότητα του παιδιού μας ή να τη καλύψουμε δημιουργώντας μια ψευδή εικόνα αλλά και μια ψευδή καθημερινότητα που τις περισσότερες φορές μόνο κακό και φθορά προκαλεί σε όλη την οικογένεια.

Μικρά κεφάλαια γεμάτα όμως ένταση, στα οποία ξεδιπλώνεται η σφιχτή και άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή γεμάτη αγωνία για την έκβαση. Η συγγραφέας μέσα από τη κεντρική ηρωίδα της, η οποία αφηγείται σε β ενικό, μας περιγράφει όλα όσα θα μας καθηλώσουν και θα μας προβληματίσουν. Γρήγορος ρυθμός με εναλλαγές στα συναισθήματα που μας δημιουργεί ως αναγνώστες, μας ταξιδεύει εναλλάξ από το παρόν στο παρελθόν της ηρωίδας, δίνοντας μας τις άκρως απαραίτητες πληροφορίες για τη κατανόηση των φόβων και της συμπεριφοράς της.

Όλοι οι ήρωες είναι αληθοφανείς και προσφέρουν στην ιστορία, ο καθένας με το δικό του τρόπο, κάνοντας μας να καταλάβουμε τις σκέψεις, τις φοβίες, τις ευθύνες που νιώθουν, δίνοντας μας τροφή για περαιτέρω σκέψη ως γονείς αλλά και μη.

Προσωπικά θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα Συναισθηματικά σε συγκλονίζει, αφηγηματικά σε καθηλώνει.


Το βιβλίο της Ashley Audrain «Το Ένστικτο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σχολιάστε