Το σανατόριο-Sarah pearse-Εκδόσεις Ψυχογιός(review)

Παλιός ιατρικός εξοπλισμός είναι σκορπισμένος στο πάτωμα: χειρουργικά εργαλεία φαγωμένα από τη σκουριά, σπασμένες φιάλες, βάζα, η γδαρμένη πλάτη μιας παλιάς αναπηρικής πολυθρόνας.
Ένα σκισμένο στρώμα κάνει κοιλιά ακουμπισμένο στον τοίχο, με την επιφάνειά του γεμάτη καφεκίτρινους λεκέδες. Ο Ντανιέλ Λεμέτρ σφίγγει γερά στο χέρι του τον χαρτοφύλακά του νιώθοντας ένα έντονο κύμα αποστροφής-είναι λες κι ο χρόνος έχει καταβροχθίσει την ψυχή του κτιρίου, αφήνοντας στη θέση της κάτι αρρωστημένο και σάπιο.
Προχωράει βιαστικά στον διάδρομο, τα βήματά του αντηχούν στα πλακάκια του δαπέδου.
Κράτα τα μάτια σου στυλωμένα στην πόρτα. Μην κοιτάζεις πίσω.
Όμως τα σαραβαλιασμένα αντικείμενα που αργοσαπίζουν τραβούν το βλέμμα του σαν μαγνήτες, καθώς καθένα τους αφηγείται ιστορίες. Δε χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να φανταστεί τους ανθρώπους που είχαν μείνει εδώ παλεύοντας να νικήσουν τη φυματίωση, βήχοντας και φτύνοντας αίμα.
Κάποιες φορές τού φαίνεται ότι μπορεί μέχρι και να το μυρίσει, αυτό που ήταν άλλοτε ετούτο το μέρος – τη διαπεραστική, αψιά οσμή των χημικών που ακόμα πλανιέται στον αέρα από τους παλιούς χειρουργικούς θαλάμους. Ο Ντανιέλ έχει φτάσει στα μισά του διαδρόμου, όταν ξαφνικά σταματάει. Κάτι κινείται στο απέναντι δωμάτιο – μια σκοτεινή, παραμορφωμένη κηλίδα…..


Ένα ειδυλλιακό πολυτελές ξενοδοχείο-πρώην σανατόριο- χαμένο μέσα στις Ελβετικές Άλπεις , θα ήταν το απόλυτο μέρος για τις ονειρικές διακοπές. Απομονωμένο από τη βουή του σύγχρονου κόσμου, χαμένο μέσα στο χιόνι, γεμάτο όμως ανέσεις που θα ζήλευε κάθε ταξιδιώτης. Σε αυτό το ξενοδοχείο , προσκλήθηκε η ντετέκτιβ Έλιν Γουόρνερ από τον αδερφό της-με τον οποίο δεν διατηρούν σχέσεις εδώ και χρόνια, για να γιορτάσουν τον πρόσφατο αρραβώνα του. Και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη προσωπική της ζωή τη συγκεκριμένη περίοδο, έχοντας μακρόχρονη άδεια από τη δουλειά της λόγω ενός περιστατικού που λίγο έλειψε να της στερήσει τη ζωή, δέχεται μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο. Φτάνει στο ξενοδοχείο με το αρραβωνιαστικό της μέσω μιας απειλητικής χιονοθύελλας, προσπαθώντας να δώσει μια ευκαιρία στην ίδια, στη σχέση της με τον φίλο της που δείχνει να μη είναι στα καλύτερα της , στη σχέση της με το αδερφό της. Έχουν περάσει χρόνια από το θάνατο του μικρού τους αδερφού αλλά για την Έλιν, το διάστημα αυτό δεν υπάρχει .Και οι ευθύνες που αποδίδει στο μεγάλο αδερφό, έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους ένα χάσμα αγεφύρωτο.

Θα είναι αυτές οι διακοπές η αφορμή να γίνουν όλα όπως πρώτα; Ή η αφορμή να ξεκινήσει ένας ακόμη εφιάλτης για την ίδια και τους γύρω της; Διότι καθώς ξυπνούν το επόμενο πρωί, η αρραβωνιαστικιά του αδερφού της έχει εξαφανιστεί. Η χιονοθύελλα μαίνεται αποκλείοντας την πρόσβαση στο ξενοδοχείο, ειδικών για να την αναζητήσουν, η γυναίκα παραμένει άφαντη, οι ένοικοι του ξενοδοχείου αρχίζουν να πανικοβάλλονται, όταν ανακαλύπτεται το πρώτο θύμα….

Τι κρύβει αυτό το ξενοδοχείο; Ή καλύτερα τι κρύβει το πρώην σανατόριο που φέρνει στην επιφάνεια ιστορίες αποκρουστικές με ρίζα στο παρελθόν και συνέχεια στο παρόν; Ποια θα είναι η κατάληξη σε όλη αυτή τη παράνοια; Θα προλάβει η ντετέκτιβ που καλείται να αναλάβει μόνη της την έρευνα να βρει το δολοφόνο μέχρι να έρθει εξωτερική βοήθεια; Γιατί το συγκεκριμένο μέρος είναι ένα μέρος που ΔΕ ΘΑ ΘΕΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ… ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, στο οποίο η συγγραφέας με μικρά κεφάλαια δημιουργεί αγωνία και ένταση όχι μόνο για τη συνέχεια και την εξέλιξη της ιστορίας αλλά και για το παρελθόν και για το παρόν. Η συγγραφέας παίζει με το μυαλό μας και το κάνει καλά. Η αφήγηση της κοφτή και περιεκτική, εστιάζει σε αυτό που θέλει να επικοινωνήσει στον αναγνώστη τη κάθε στιγμή.

Οι περιγραφές της είναι γλαφυρές και ζωντανές. Ένα ιδανικό μέρος για τη συγκεκριμένη ιστορία. Ατμοσφαιρικό και σκοτεινό. Ειδυλλιακό και τρομακτικό.

Οι χαρακτήρες αρκετοί αλλά όχι όσο δυνατοί θα ήθελα. Λείπει το στοιχείο εκείνο που θα δώσει την απαιτούμενη ένταση.

Και ένα ακόμη μειονέκτημα αν μπορώ να το θέσω έτσι, είναι κάποιες ασάφειες ως προς το παρελθόν. Περνάει αρκετό διάστημα, μέχρι να καταλάβουμε κάποια οικογενειακά θέματα του παρελθόντος. Κάνει συνέχεια αναφορές σε αυτά χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει την ουσία. Και αν αυτά τα θέματα είχαν να δώσουν κάτι ή να προδώσουν την εξέλιξη του μυθιστορήματος, θα το δεχόμουν σαν κάτι φυσιολογικό-να μη θέλει η συγγραφέας να αποκαλύψει περισσότερα. Δεν είναι όμως έτσι και αυτό εμένα με αποσυντόνισε λίγο.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο είχε όλες τις περγαμηνές να κάνει την ανατροπή, δεν το κατάφερε η συγγραφέας. Πολλές πληροφορίες και στοιχεία μυθιστορημάτων τα οποία η συγγραφέας προσπαθεί να ταιριάξει σε ένα μόνο μυθιστόρημα και έτσι νομίζω ότι αδικείται κ η ίδια και το βιβλίο της.

Παρόλα αυτά είναι μια καλή προσπάθεια και ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο που διαβάζεται άνετα Σίγουρα η συγγραφέας έχει να μας δώσει περισσότερα. Και πιστεύω ότι ίσως υπάρχει και κάποια συνέχεια…..


Το βιβλίο της Σάρα Πιρς «Το Σανατόριο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Σχολιάστε