Στάζι 77-david young-Εκδόσεις Kέδρος (review)

«Αν όμως κάποιος πέθαινε από φωτιά σε έναν κλειστό χώρο όπως αυτός,
θα περίμενες να έχει εγκαύματα. Το μόνο σημείο στο οποίο έχει εγκαύματα ο συγκεκριμένος είναι οι καρποί». «Οι καρποί;» επανέλαβε η Μίλερ.
Η εμφανώς περίπλοκη, πολιτικής φύσης υπόθεση είχε πάρει ήδη νέα τροπή.
«Ναι, είναι παράξενο, δεν είναι;» Η Μίλερ ένευσε καταφατικά. Γιατί το θύμα είχε σημάδια εγκαύματος μόνο γύρω από τους καρπούς; Είχε βασανιστεί; Αν όντως είχε συμβεί αυτό, από ποιους; Και γιατί;

Το πτώμα είχε μεταφερθεί, αλλά το περίγραμμα της στάσης του ήταν σημειωμένο με κιμωλία στο σημείο όπου είχε βρεθεί, με το ένα χέρι απλωμένο, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βγει στον καθαρό αέρα. Μια προσπάθεια μάταιη. «Τι τρόπος για να πεθάνεις»

Το τέταρτο βιβλίο της σειράς με τη γνωστή και αγαπημένη πλέον ηρωίδα την Κάριν Μίλερ, αξιωματικό της Αστυνομίας του Λαού της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, είναι ένα ακόμα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα του David Young.

Η Κάριν Μίλερ καλείται σε ένα εργοστάσιο στα ανατολικά της χώρας για την εξιχνίαση μιας δολοφονίας. Ένας άντρας δεμένος, παγιδευμένος σε μια φωτιά, έχει πεθάνει από τις αναθυμιάσεις. Ένας άντρας που προσπάθησε να δραπετεύσει αλλά δεν τα κατάφερε. Και βρήκε φριχτό θάνατο. Ποιος ήταν και Γιατί δολοφονήθηκε; Εντωμεταξύ την ίδια περίοδο συμβαίνουν και άλλες δολοφονίες στη συγκεκριμένη περιοχή με τον ίδιο τρόπο. Τα θύματα πεθαίνουν παγιδευμένα σε μέρη που κάηκαν ολοσχερώς. Η Μίλερ καταλαβαίνει ότι για να ξεδιαλύνει τα τρομερά αυτά εγκλήματα πρέπει να ψάξει στο σκοτεινό παρελθόν το οποίο συνδέει τα θύματα πιθανότατα. Όμως στη προσπάθεια της αυτή δεν έχει καμία βοήθεια, αφού ο συνεργάτης της, Βέρνερ Τίλσνερ, συμπεριφέρεται πολύ παράξενα και η Στάζι δεν συνεργάζεται μαζί της. Για ακόμα μια φορά η Στάζι που είναι εκείνη που κυβερνά τη χώρα πραγματικά, θέλει κάποια εγκλήματα να παραμείνουν κρυφά και ανεξιχνίαστα. Το έργο Της Μίλερ δύσκολο και γεμάτο φυσικά και τεχνητά εμπόδια.

Εκτός από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές Κάριν και Βέρνερ και φυσικά τους ήρωες που τους περιβάλλουν τους οποίους συναντάμε στη συγκεκριμένη συγγραφική σειρά, ο συγγραφέας έχει καταφέρει και δεν έχει κάνει ούτε στο τέταρτο αυτό βιβλίο του το λάθος να επαναληφθεί σε κάτι. Είναι μοναδικό από κάθε άποψη. Κινείται στο ίδιο χρονικό περιβάλλον αλλά με ξεκάθαρα νέο περιεχόμενο.

Η Στάζι πάντα παρούσα, δείχνει για ακόμη μία φορά το σκληρό αδίστακτο και χωρίς κανένα συναίσθημα πρόσωπο της. Ο συγγραφέας κάνει ένα ταξίδι στο παρόν, παρελθόν εναλλάξ μέσα από τη ροή της ιστορίας , δίνοντας μας την εικόνα στις τελευταίες καταστροφικές εβδομάδες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και συγκεκριμένα σε ένα γεγονός που ξεκίνησε στο παρελθόν και συνεχίζεται στο παρόν ισοπεδώνοντας κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι εξελίξεις καταιγιστικές και ανατρεπτικές. Εξάλλου αυτό είναι χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου συγγραφέα. Με το μεστό του λόγο και τις γλαφυρές περιγραφές του ταξιδεύουμε μαζί με τους ήρωες και ζούμε τη φρίκη, την αγωνία, την αδικία. Περιμένουμε και ελπίζουμε και εμείς στη τιμωρία των ενόχων-αν αυτό είναι εφικτό και τη λύτρωση των θυμάτων.

Ο David Young μας προσφέρει λεπτομέρειες για ακόμα μια φορά, όσον αφορά συγκεκριμένη χρονική-ιστορική περίοδο και φυσικά της πολιτικής που επικρατούσε στη συγκεκριμένη χώρα. Προσωπικά αυτό με συναρπάζει φυσικά για ακόμα μια φορά το έντονο γυναικείο στοιχείο -η Κάριν Μίλερ που υψώνει ανάστημα σε μια περίοδο που επικρατεί το ανδρικό στοιχείο κατά πλειοψηφία.

Συνδυασμός πραγματικότητας και μυθοπλασίας, υφαίνουν ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Το μυθιστόρημα έχει μια πολυπλοκότητα σωστά δουλεμένη η οποία συνδυάζει άψογα  την ωμότητα που υπάρχει πάντα, πίσω από ένα ιστορικό πλαίσιο  με την σίγουρη απόλαυση που προσφέρει το κλασσικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Η αφήγηση εξαιρετική, με αρκετούς διαλόγους οι οποίοι δίνουν στο κείμενο πνοή.

Επιδέξια και ολοκληρωμένη πλοκή σε όλα, με δυναμισμό, μυστήριο αγωνία αλλά και  ένα ωμό ρεαλισμό απέναντι στο σκληρό και αυταρχικό καθεστώς της Γερμανίας.

Προσωπικά το λάτρεψα και αυτό το 4ο της σειράς βιβλίο του David Young. Δυναμικό και καθηλωτικό!!!


Το βιβλίο του David Young «Στάζι 77 » κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Σχολιάστε