4 δια 4-Arne Dahl-Εκδόσεις Μεταίχμιο(review)

Ήταν λες και το θεοσκότεινο άνοιγμα της πόρτας έβγαλε ανάσα, μια ανάσα αέρα με μυρωδιά θείου που αναδιδόταν από άγνωστες τρύπες της κόλασης. Κι έπειτα η ανάσα έπαιρνε μάλλον μια μυρωδιά αντισηπτική, κλινική. Έκανε ένα βήμα προς τα μέσα, σταμάτησε, έσκυψε, το όπλο προτεταμένο, το ίδιο και ο φακός. Του πήρε εντούτοις αρκετό χρόνο για να διακρίνει έστω και το παραμικρό. Αν κάποιος είχε στήσει ενέδρα εκεί κάτω, σίγουρα θα ’ταν νεκρός τώρα…..

Όταν διαβάζω ένα βιβλίο από τον αγαπημένο μου συγγραφέα, ποτέ δεν περιμένω κάτι λιγότερο από τη προηγούμενη φορά. Αλλά πάντα μα πάντα παίρνω πολύ περισσότερα.

Έτσι συνέβη και με το 4 δια 4, το τέταρτο και προτελευταίο βιβλίο της απίστευτης πενταλογίας, του απίστευτου δίδυμου Μπέργκερ και Μπλούμ.

Έξι µήνες µετά τα γεγονότα του Πέντε συν τρία ο Σαµ Μπέργερ είναι ολοµόναχος. Δεν είναι κοντά του το «σταθερό σηµείο του περιστρεφόµενου κόσµου» – οι δίδυµοι γιοί του -μπορεί απλά να τους παρατηρεί από μακριά . Δεν είναι κοντά του ούτε η Μόλι που είναι έγκυος στο παιδί τους- για τη Μόλι όμως αγνοεί παντελώς που βρίσκεται. Ο Σαμ είναι ράκος. Έτσι η φίλη του και συνάδελφος Ντεζιρέ Ρούσενκβιστ θα τον παροτρύνει να επισκεφτεί µια ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στη θεραπεία θυµάτων εγκληµατικών ενεργειών. Εκείνη θα του ζητήσει-με την ιδιότητα του πλέον ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, να βρει μια ασθενή της που έχει απαχθεί . Η ανταμοιβή του θα είναι τεράστια. Δέχεται. Όσο προχωράει όμως την έρευνά του τόσο πιο βαθιά βυθίζεται σε µια σκοτεινή ιστορία που φτάνει δεκατέσσερα χρόνια πριν – όταν η Μόλι Μπλουµ ήταν ακόµη µια µυστική αστυνοµικός που είχε παρεισφρήσει σε ένα παρακλάδι της ρώσικης µαφίας. Και τότε ο Σαμ συνειδητοποιεί ότι δεν κινδυνεύει μόνο η απαχθείσα ασθενής αλλά και η γυναίκα της ζωής του. Η Μόλι. Το κυνηγητό δύσκολο και επικίνδυνο και το τέλος του αμφίβολο…. Ελευθερία ή θάνατος στο τέλος του;

Πανικό είχε πολύ καιρό να νιώσει. Ούτε τώρα πανικοβλήθηκε, αλλά ένιωθε την παρουσία του, τη στενή του εγγύτητα. Τα δάχτυλα των χεριών τσουγκράνιζαν το στρώμα του χώματος, τα γόνατά του γδέρνονταν. Όσο κι αν φώτιζε με τον φακό
μπροστά του, τέλος δεν έβλεπε πουθενά. Μήπως κατέληγε απλώς σαν σε χοάνη χωρίς διέξοδο;

Ένα εκρηκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα με τις εξελίξεις να εκτυλίσσονται σταδιακά και τις ανατροπές να κόβουν την ανάσα. Δυναμική αλλά ξεκάθαρη πλοκή. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο διαβάζεται και μεμονωμένα. Ένα πραγματικό θρίλερ αστυνομικό και ψυχολογικό αφού κάθε στιγμή παίζει με τα νεύρα μας.

Για τους χαρακτήρες Σαμ και Μόλι θα το πούμε ακόμα μια φορά. Είναι δυναμικοί και εκρηκτικοί, όμως είναι και ανθρώπινοι με τις αδυναμίες τους και τους φόβους τους να τους καταδιώκουν αλλά ποτέ να μη τους αφήνουν να πάρουν το πάνω χέρι. Πολύπλοκοι και απλοί ταυτόχρονα. Καλοσχεδιασμένοι από το συγγραφέα όπως και η Ντιαρ που είναι η ήρεμη δύναμη και ασφάλεια.

Το μυθιστόρημα έχει χρονολογική δομή που μας μεταφέρει στο παρελθόν και στο παρόν χωρίς αυτό να μας μπερδεύει. Αντιθέτως ξεκαθαρίζει καταστάσεις και γεγονότα.

Πρόκειται για ένα δύσκολο μυθιστόρημα με την έννοια ότι πρέπει να αφιερώσεις όλη σου τη προσοχή για να καταλάβεις – δεν διαβάζεται έτσι απλά γιατί χάνεται η ουσία, αυτό όμως είναι και το χαρακτηριστικό του Arne Dahl σε όλα τα βιβλία του. Σε συνδυασμό με τη λογοτεχνική, ποιητική, φιλοσοφική και κριτική γλώσσα του, ο συνδυασμός είναι απίστευτα καλός. Υπάρχει φυσικά ωμότητα στις περιγραφές (σε κάποια σημεία) ή σε αυτό που μας αφήνει να φανταστούμε αλλά δεν είναι κάτι που μας ξενίζει. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι τόσο όσο πρέπει και δένει αρμονικά με την όλη υπόθεση.

O συγγραφέας για ακόμα μια φορά αγγίζει καυτά κοινωνικά θέματα της εποχής μας. Θέματα με βαθιές ρίζες και μεγάλα πλοκάμια. Θέματα που μαστίζουν τη κοινωνία μας και φαίνονται να είναι άλυτα. Τα αγγίζει χωρίς φόβο όπως μας έχει συνηθίσει. Δεν αρκείται ποτέ την γραφή ενός μυθιστορήματος. Θέλει πάντα να καταδεικνύει τα κοινωνικά προβλήματα και να αφήνει στον αναγνώστη πέρα από την ανάγνωση ενός εξαιρετικού βιβλίου, το »μικρόβιο» να μπει σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με την κοινωνία και το που οδηγούμαστε ως άνθρωποι. Φυσικά όλα αυτά με την απίστευτα εκπληκτική και επαγγελματική μετάφραση του κ. Κονδύλη.

Όποια και αν είναι η κατάληξη, το σίγουρο είναι ότι ο Dahl για ακόμα μια φορά μας προσφέρει μια λογοτεχνική αποκάλυψη. Ο συγγραφέας παίζει με το μυαλό μας και το κάνει εξαιρετικά!!! Συναρπαστικό από κάθε άποψη.


Το βιβλίο του Arne Dhal «Τέσσερα δια τέσσερα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σχολιάστε